Новини

Війна, політична цензура, економічна нестабільність — це нині основні загрози для роботи редакцій

25 травня, у Львівській обласній організації НСЖУ дискутували про проблеми, виклики та загрози, які повстали нині перед українськими журналістами. У зустрічі взяли участь місцеві журналісти, студенти та викладачі львівських університетів, блогери, журналісти-переселенці.

До розмови також долучилася представник ЮНЕСКО Тереза Хорбахер. Керівник ЦЖС у Львові Андрій Болкун детально ознайомив гостю про діяльність Центру, про допомогу журналістам-переселенцям, про специфіку роботи Львівської обласної організації НСЖУ.

З часу повномасштабного вторгнення російських військ в Україну зафіксовано вже 514 злочинів проти журналістів. Загинуло 59 наших колег. Тому війна і її наслідки є основною проблемою у діяльності редакцій та журналістів. Економічна ситуація та відсутність реклами поставили медіа у скрутне фінансове становище. І покращення у цій ситуації не видно. Журналісти нарікають на повну відсутність підтримки своєї діяльності зі сторони держави.

Окрім того, влада ототожнює поняття воєнної і політичної цензури. Кожна критика влади сприймається чиновниками досить боляче й інтерпретується мало як не ворожа діяльність. Учасники дискусії у ЦЖС відзначили, що без вільних і незалежних медіа не можливо збудувати правову й демократичну європейську державу. Тому усі відзначили важливою діяльність іноземних донорів з підтримки українських медіа. Але вона має бути скерованою на підтримку конкретних редакцій, а не проведення якихось загальноосвітніх заходів.

“Я рада, що ми маємо можливість обговорити найбільш хвилюючі питання, які за допомогою ЮНЕСКО можна здійснювати невідкладно для підтримки українських медіа. Ми заснували проєкт, який допомагає, в т.ч. студентам, усвідомити, яким вони бачать майбутнє журналістики і які виклики стоять сьогодні перед журналістами”, – зазначила Тереза Хорбахер.

“Журналісти повинні усвідомити свою значимість, як четвертої влади. Наше основне завдання писати правду, якою б вона не була складною для сприйняття. Але у бідній країні вільних медіа практично немає. Тому завдання західних демократій та інституцій підтримувати свободу слова в Україні, як той фундамент на якому можна збудувати дійсно вільне громадянське суспільство”, – підкреслив перший заступник голови ЛОО НСЖУ Андрій Болкун.

Інформаційна служба НСЖУ.

Фото Софії Сиванич