Новини

ІМІ: У січні–травні 2023 року зареєстровано 27 кримінальних проваджень щодо злочинів проти журналістів

Інститут масової інформації повідомив, що впродовж січня–травня поточного року правоохоронці зареєстрували 27 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних проти журналістів. З них розслідувано і передано до суду два обвинувальні акти.

Таку інформацію ІМІ отримав 19 червня від Офісу генерального прокурора у відповідь на свій запит щодо стану розслідування злочинів стосовно журналістів з 1 січня до 30 травня 2023 року.

Згідно з отриманими ІМІ даними, із загальної кількості зареєстрованих кримінальних проваджень 20 було зареєстровано за ст. 171 («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») Кримінального кодексу України, з яких сім були закриті.

Єдині два кримінальні провадження, що були передані до суду з обвинувальним актом, стосуються ст. 171 КК. В 11 кримінальних провадженнях рішення наразі  не ухвалено.

Крім цього, були зареєстровані сім кримінальних проваджень за ст. 345-1 («Погроза або насильство щодо журналіста») ККУ.

За даними ІМІ, за п’ять місяців зафіксовано 31 порушення прав журналістів, за яке відповідає українська сторона. 

Інститут масової інформації також нагадує, що у 2022 році на 85% знизилася кількість розслідуваних правоохоронцями порушень прав журналістів у порівнянні з 2021-м. Зокрема, 2022 року правоохоронці розслідували й передали до суду чотири кримінальні провадження за «журналістськими статтями» Кримінального кодексу України, тоді як у 2021 році — 27 справ.

Раніше ми писали про те, якими виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк бачить три ключові напрями для розслідувань нападів на журналістів.

У квітні 2023 року «Детектор медіа» повідомляв, що за рік та два місяці, поки триває повномасштабне вторгнення Росії, країна-агресор скоїла 509 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Такими є дані моніторингу російських воєнних злочинів, який здійснює Інститут масової інформації.

У 2022 році експерти Інституту масової інформації зафіксували 567 порушень свободи слова в Україні. 470 із них вчинила Росія внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

Автор: Марина Баранівська

Джерело: https://detector.media/infospace/article/212777/2023-06-21-imi-u-sichnitravni-2023-roku-zareiestrovano-27-kryminalnykh-provadzhen-shchodo-zlochyniv-proty-zhurnalistiv/