Новини

НСЖУ закликає редакторів узяти участь у громадському обговорені тарифів Укрпошти

Національна спілка журналістів України звертається до редакторів друкованих ЗМІ долучитися до обговорення проекту наказу щодо підвищення тарифів Укрпошти в середньому на 15 %, яке заплановане на 1 січня 2020 року.

«Шановні колеги! Як ви знаєте, Національна спілка журналістів України активно і системно захищає інтереси журналістських колективів та читачів друкованої преси в конфлікті редакцій та «Укрпошти». Проте монополіст має наміри підвищити тарифи на доставку з 1 січня 2020 року в середньому на 15%.  Регіональні журналісти стривожені намірами керівництва «Укрпошти», а НСЖУ інформує нових народних депутатів про ситуацію та готує звернення з цього приводу до нового Міністра і до нового Уряду.

Тим часом на сайті Міністерства інфраструктури триває громадське обговорення проекту наказу про підвищення тарифів», – ідеться в офіційному листі НСЖУ до голів обласних організацій. Відтак, НСЖУ закликає колег-газетярів залишити свій відгук на сайті міністерства – https://mtu.gov.ua/projects/232/

Свою негативну думку вже висловили редактори з Запорізької, Волинської, Хмельницької, Одеської областей.

Зокрема, директор ПП “Редакція “Нове життя” із смт Любешів Волинської області Наталія Муха наголошує, що про можливе чергове підняття тарифів стало відомо уже після подання редакціями друкованих ЗМІ заявок на включення у каталог.

– Вважаю, що це навмисний крок, який певною мірою спрямований на знищення газет. Адже розповсюдження періодики, як неодноразово наголошувало керівництво Укрпошти, для них є невигідним. Тим більше, такий учинок взагалі не можна назвати партнерським, – наголошує пані Наталія. – Порушення строків подачі Проекту негативно вплине на початок передплати вітчизняних видань на 2020 рік – лише обговорення Проекту триватиме до 9 вересня, потім його затвердження, реєстрація у Мінюсті – усе це займе певний час до введення у законну дію документу, коли редакціями вже зараз, на вимогу обласних відділень АТ “Укрпошта”, прорахована передплата на 2020 рік.

Також Наталія Муха відзначає, що в документі зовсім не враховується безпосередній вплив Проекту на суб’єктів малого підприємництва, якими з 1.01.2019 року стали всі реформовані державні і комунальні ЗМІ. А цей вплив є вкрай негативний: низька зарплата листонош (0,75 ставки із доплатою до розміру мінімальної заробітної плати відображається на якості доставки “Укрпоштою” видань (затримка на день, два, а іноді і три дні через відсутність кількості листонош, а в деяких відділеннях їх взагалі немає). Останнє негативно впливає на тиражі регіональних вітчизняних видань і саме існування місцевої преси. 

– Також із заявленого Проекту проглядається лише покращення рентабельності фінансового стану АТ “Укрпошта” ДП “Преса” із дзеркальним зниженням фінансового стану друкованих ЗМІ. Крім того відсутні розрахунки собівартості тарифів на послуги приймання та доставки вітчизняних періодичних друкованих видань. Чому послуги приймання включені до собівартості загальних тарифів? – наголошує Наталія Муха.

Відтак головна редакторка видання «Нове життя» пропоную залишити у дії наказ Міністерства інфраструктури України від 27 березня 2018 року № 140 “Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних і друкованих видань за передплатою”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10 квітня 2018 року за № 430/31882. А також Міністерству інфраструктури України розробити Проект бюджетної підтримки АТ “Укрпошта”, державного підприємства “Преса” у питанні організації передплати і доставки регіональних вітчизняних друкованих видань.

 Вкотре підвищення тарифів на доставку виправдовується підвищенням рівня оплати праці листонош, але на практиці все зовсім навпаки – переконана головна редакторка газети «Сарненські вісті», що на Рівненщині, Світлана Ляшко.

– Листонош або скорочують, закриваючи сільські відділення, або переводять на неповний робочий день. Та й у районних центрах відділень стає все менше і працюють деякі вже з додатковими вихідними. Тобто, мабуть, так економлять кошти на заробітну плату директору Укрпошти І. Смілянському? Тому доставка газет вкрай погана. Є факти, коли листоноші відкрито заявляють, що виписувати газету не варто, бо її всеодно ніхто носити не буде. Тиражі регіональних газет падають в більшості через несвоєчасну доставку передплатникам. Та й передплатою ніхто в Укрпошті особливо не переймається. Адже як тоді назвати той факт, коли в районному поштовому відділенні кажуть, що передплату видань зробили на рівні 50-60%, а пан Смілянський заявляє – понад 100%. Міністерству інфраструктури варто було б добре розібратися в ситуації, що склалась у відносинах між Укрпоштою і керівниками друкованих видань. Варто було б перейти й до живого обговорення таких документів. Зустрічі, круглі столи із представниками Укрпошти, редакторами та фахівцями міністерства, зокрема паном міністром, допоможуть пану Омеляну почути й нас, редакторів, – відзначає Світлана Ляшко. – Тому категорично проти підвищення тарифів на доставку періодичних друкованих видань, адже українці мають право на отримання достовірної інформації про події в країні, регіоні тощо із доступних для них джерел, основним з яких є друковане видання – газета.

Редактор газети “Голос Баштанщини” Баштанського району Миколаївської області Василь Гонта зауважує, щопогодження міністерством підвищення тарифів на доставку – геноцид друкованої преси.

– На жаль, подібна політика профільного міністерства призведе до того, що незабаром єдиним ЗМІ в Україні буде Фейсбук. Адже замість фінансової підтримки друкованих ЗМІ, що обіцялося під час реформування комунальної преси, маємо величезний тиск на неї.Погоджуюся із думкою колег, що є величезна проблема з доставкою преси у села – доставляють не вчасно (або один раз на тиждень і навіть не у дати випуску газети), не проводять як належить передплату. Читачу краще отримувати новини (до речі, не перевірені, часто з фейками) в Інтернеті, – відзначає пан Василь. – Думаю, що після такого здорожчання нам чекати не на підвищення зарплат листоношам (тобто тим, на кому насправді тримається вся Укрпошта), а на підвищення оплати праці керівництву Укрпошти.