Новини спілки

Росіяни навмисне вбивають журналістів

Досвідчений пресофіцер ЗСУ Дмитро Плетенчук кожен свій інструктаж з представниками ЗМІ, особливо на деокупованих територіях, розпочинає зі слів, що напис на бронежилеті «PRESS» перекладається на російську як «стрелять сюда». Росіяни дуже не люблять представників медіа, які висвітлюють усі ті страшні речі, які вони робили і роблять далі.

І якщо спочатку це ще сприймалося як жарт, то після того, як в такому жилеті було застрелено на Антонівському мосту в Херсоні фіксера Богдана Бітіка, цей жарт уже припинив бути жартом.

– Але коли я це казав про журналістські бронежилети, я насправді не жартував. Тому що для російської федерації немає нічого гіршого, ніж докази їхньої злочинної діяльності. І для них немає ніяких кордонів, правил, розуміння, – сказав у коментарі НСЖУ Дмитро Плетенчук, колишній начальник пресслужби тактичної групи «Грім» (Херсон), а нині – речник Військово-морських сил ЗСУ. – Таке враження, що для них навпаки порушити всі правила – це якийсь виклик, челендж. Тому що холоднокровно розстріляти людину, на якій величезними літерами було написано «PRESS» – це треба мати відповідну інструкцію. Тобто, це державна політика, це цілеспрямована атака проти свободи слова.

Дмитро Плетенчук вважає, що вбивство Бітіка було наслідком порушення умов співпраці з військовими з боку фіксера і журналіста-італійця, якому він допомагав.

– Тобто, чудово розуміючи алгоритм, чудово розуміючи правила, вони ними знехтували. Вони не повідомили мене як пресофіцера про свою присутність в регіоні, не отримали інструктаж, більше того – спеціально приїхали без дозволів, без акредитації і, відповідно, потрапили у червону зону, в яку я ніколи не пускаю журналістів, – каже Дмитро Плетенчук. – У результаті російські окупанти їх просто розстріляли, журналіст так само отримав поранення. Все це є наслідком недотримання цих вимог. Тому для того, щоб уникнути подібних трагедій, звісно, треба виходити на зв’язок з місцевою пресслужбою. Це може бути цивільна пресслужба, наприклад, при кожній області є військові адміністрації і так само пресофіс, який може надати цей алгоритм дій або відправити до військових, і у погодженні лише з цими структурами журналіст може працювати. Це не наступ на свободу слова. Це в першу чергу забезпечення безпеки роботи представників медіа у зоні бойових дій. Це дуже важливо.

Ці коментарі речника ВМС Дмитра Плетенчука – частина інтерв’ю, яке досвідчений прес-офіцер дав інформаційній службі НСЖУ.

Нагадаємо, 26 квітня 2023 року українського фіксера Богдана Бітіка вбив, а італійського журналіста «La Repubblica» Коррадо Зуніно поранив російський снайпер, коли вони перебували на Антонівському мості через річку Дніпро в Херсоні.

«Ми вийшли. Українські військові кричать нам: «Go away!» («Відходьте!» – ред.). Ми одразу пішли, – згадував Зуніно. – Я чув, що вони казали «Преса». Поки я був ззаду, Богдан все ще стояв грудьми до російської сторони. В цей момент я почув шипіння і відчуття, яке я можу визначити як печіння на моєму плечі. І я побачив, як Богдан упав на землю».

Спілка журналістів Італії та газета «La Rebubblica» надали фінансову допомогу сім’ї загиблого українського медійника Богдана Бітіка.

Інформаційна служба НСЖУ