Новини спілки

Ярослав Климович: Робота з надання допомоги колегам залишатиметься в пріоритеті до закінчення війни

Розмова з головою Львівської обласної організації НСЖУ Ярославом Климовичем.

З початком широкомасштабної війни з російським агресором переїхали на Львівщину чимало журналістів і працівників медіа з територій, що зазнали окупації, з прифронтових територій. І ми стараємося нікого не залишити без уваги: допомагаємо редакціям та журналістам з окупованих та деокупованих територій в інформуванні жителів цих регіонів України про війну в державі, зусилля ЗСУ у визволенні загарбаних москалями територій, допомогу держави та волонтерів людям, які там проживають.

Особливо тісні стосунки склались з колективом херсонської газети «Новий день», редактором  Новоайдарського часопису Володимиром Мартиновим з Луганщини та і з усіма журналістами, що постійно або тимчасово працюють у Львові. Запрошували колег на всі заходи, що відбувались в прес-залі спілки.

Під час зустрічей обговорювали роботу журналістів в умовах воєнного стану, говорили про річницю визволення Херсона, проводили майстер-класи, обмінювалися досвідом у справі висвітлення ходу воєнних подій та життя людей в умовах воєнного стану.

Робота з надання допомоги колегам – вимушеним переселенцям триває щоденно і залишатиметься в пріоритеті до закінчення війни.

Другий напрямок не менш важливий – робота місцевих ЗМІ, особливо друкованих. Через вкрай незадовільну роботу «Укрпошти» жителі багатьох громад Львівщини залишились без доступу до місцевої преси, якій вони найбільше довіряють і на яку очікують.

Щоб виправити ситуацію, на засідання Секретаріату запросили директора Львівської дирекції «Укрпошти» та його заступника, який відповідає за організацію доставки друкованих ЗМІ. Голова журналістської комісії по роботі з місцевими ЗМІ – редактор жидачівського часопису «Новий час» Андрій Данилець визначив низку проблем, які оперативно потрібно вирішити.

Ще одна зустріч редакторів та керівництва обласної спілки відбулася у Львівській дирекції «Укрпошти». Підбили підсумки проведеної роботи і зазначили, що справу доставки місцевих газет певною мірою вдалося зрушити з місця.

Втім, через байдуже ставлення до місцевих ЗМІ  гендиректора «Укрпошти» пана Смілянського знищення місцевої преси продовжується. І ми не зупиняємось, а спільно з редакціями шукаємо альтернативні шляхи доставки друкованої періодики.

За звітний період відбулось сім  засідань Секретаріату. Обласна організація поповнилась 23 членами НСЖУ. Переважно це молоді  журналісти,  яким необхідна фахова підтримка в їхній роботі в умовах війни.

Організували та провели два заходи до професійних свят, на яких вшанували колег. У День журналіста низка наших колег, які захищають Україну зі зброєю в руках та на інформаційному фронті, нагороджені Відзнаками Львівської ОВА, обласної та міської ради, НСЖУ, Міністерства оборони. Особливо емоційними були в режимі он-лайн вітання колег-журналістів з фронту, вітання запрошених воїнів учасниками шкільного конкурсу медіа, творчими колективами.

У День  працівників радіо, телебачення та зв’язку спільно із ТРК Перший Західний у Львівській опері вшановували колег, які допомагають фронту, краян, що роблять буденну роботу для допомоги нашим воїнам.

Ще один напрям – це підтримка талановитих журналістів, які розвінчують ворожу ідеологію, брехливі наративи про українську націю. За поданням Секретаріату обласної спілки,  Лауреатом державної премії імені Івана Франка в галузі публіцистики став Володимир Кузик, обласної премії в номінації «Журналістика та публіцистика» імені В’ячеслава Чорновола удостоєний член НСЖУ, полковник Петро Костюк за публіцистичні нариси «В обороні ідентичності», яка розвінчує брехню рашистів про історичне минуле української нації, Фундацією українського вільного університету відзначено публіцистику воєнного стану Олега Романчука «Не бійсь, Не зраджуй, Не мовчи».

Протягом звітного періоду організували презентації творчого доробку колег. Зокрема, надзвичайно актуальних для воєнного стану нарисів, статей, поезії. 

Активно спілка співпрацює зі шкільними медіа. Традиційно, разом з управлінням освіти Львова визначили та нагородили переможців шкільних медіа «Галицьке юнацтво» на тему «Як я допомагаю батькам», що волонтерять для фронту. На цю зустріч були запрошені журналісти з Херсонщини та   Луганщини, які подякували  школярам за допомогу та особисту участь у волонтерському русі.

***  

Не забуваємо і про ветеранів журналістики. Дякуємо НСЖУ за гуманітарні пакети для колег, які були передані ветеранам Багатьом надали матеріальну допомогу.