Наголос

Шановні колеги!

Маємо спільну перемогу: українські журналісти за ініціативи НСЖУ отримають міжнародну фінансову підтримку на загальну суму 96 000 доларів. Усі ці кошти підуть адресно, конкретним журналістам, передусім у регіонах. 

З перших днів повномасштабної війни центральний офіс НСЖУ працював і працює над тим, аби залучити максимум міжнародної допомоги на потреби українських журналістів. Щодня ми отримували десятки запитів від колег, зокрема, про захисне спорядження, гуманітарну допомогу та організаційну підтримку тим, кому довелося евакуюватися. Проте, ключовою потребою весь цей час залишалась фінансова підтримка. Адже рекламні доходи майже зникли, більшість редакцій у регіонах опинились на межі виживання, а масштабні скорочення торкнулись навіть тих редакцій, які до війни належали до фінансово благополучних. Для тисяч журналістів питанням номер один стало виживання — як фізичне, так і в професії.

Одним із ключових потенційних партнерів у забезпеченні такої підтримки було визначено ЮНЕСКО, штаб-квартира якої у Парижі має тривалий позитивний досвід співпраці з НСЖУ. Тож перемовини з цією авторитетною міжнародною організацією про посилення підтримки українських медіа під час війни тривали ввесь цей час. Зокрема, на необхідності адресної фінансової підтримки українських медійників я як голова Спілки наголошував ще у травні, коли на майданчику Львівської обласної організації НСЖУ високі експерти організації Гільєрме Канела та Саорла Маккейб оцінювали потреби журналістів в Україні та можливі шляхи їх забезпечення. Перемовини продовжились у липні в Києві, під час круглого столу «Броня» для журналістів: захист журналістів під час війни» за участі старшого спеціаліста проєктів Відділу свободи слова та розвитку ЗМІ Сектору комунікацій та інформації ЮНЕСКО Мехді Бенчели. Тоді для українських медійників було передано 100 захисних комплектів (бронежилет плюс шолом). Загалом завдяки сприянню цієї міжнародної інституції журналісти України отримали 125 захисних бронежилетів. 

Тим часом ми продовжували наголошувати на важливості саме адресної фінансової підтримки журналістів. І ось сьогодні готовий прозвітувати вам про результат цієї багатомісячної роботи: Національна спілка журналістів України та Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) за підтримки ЮНЕСКО розпочали проєкт екстреної фінансової підтримки українських журналістів для того, щоб дати їм можливість і далі працювати в медійній галузі.

Розмір одноразової фінансової допомоги становитиме 600 доларів США. Усі заявки розглядатиме спеціальне міжнародне журі, яке проаналізує подання журналістів і сформує фінальний перелік зі 160 претендентів на отримання грантів.

Прошу Вашого сприяння в тому, щоб максимально донести цю інформацію до колег, які найбільше потребують допомоги. До журналістів, які не є активними користувачами соцмереж. До медійників, які внаслідок війни справді опинились на межі виживання. До тих, хто в нинішній надважкий час залишився вірним журналістиці і Україні

https://nsju.org/novini/yunesko-v-partnerstvi-z-nszhu-ta-mfzh-gotovi-nadaty-finansovu-dopomogu-ukrayinskym-zhurnalistam-zayavka/

Водночас прошу Вашого розуміння: кількість екстрених грантів — обмежена, і серед 160 фіналістів мають бути представники всіх регіонів. Адже хтось зазнав прямих втрат унаслідок бойових дій у його регіоні, а хтось — опинився без рекламодавців, а відтак без грошей і роботи. Важко зараз усім медійникам, незалежно від регіону. І Спілка як всеукраїнська організація прагне підтримати всіх, хто цього потребує. Водночас наполегливо прошу утриматись від висування кандидатів, для яких журналістика не є основним джерелом доходу.

Прошу також закликати колег щодня стежити за оновленнями у телеграм-каналі НСЖУ, який сьогодні є основним джерелом найоперативнішої інформації про діяльність Спілки і зокрема про всі можливості допомоги для колег, які вдається залучати. 

https://t.me/spilkanews

Звертаю вашу увагу, що кінцевий термін подання заявок на здобуття грантів – 27 листопада 2022 року (включно). Через очікувано велику кількість заявок, підсумки відбору заявникам будуть оголошені після 12 грудня 2022 року. 

Заповнити заявку на отримання гранту можна за цим посиланням.

У разі додаткових питань звертайтесь, будь ласка, за цими контактами:

[email protected]   

+38 044 234-49-60

+38 044 235-87-66

Журналісти — важливі!

Сергій ТОМІЛЕНКО,

голова Національної спілки журналістів України