Наголос

Про рекомендації комітетських слухань «Про забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України»

Шановні колеги!

Інформуємо вас про ще один крок на виконання резолюцій Всеукраїнської наради редакторів газет 25 березня 2021 та Всеукраїнської наради керівників регіональних (місцевих) ТРК 27 травня 2021. Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики оприлюднив на своєму сайті затверджені рекомендації комітетських слухань «Про забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України». До рекомендацій увійшла переважна більшість пропозицій, які подавала Національна спілка журналістів України, окремі члени спілки та організації. Загалом у фінальному документі враховані понад 10 пропозицій від НСЖУ.

Дякуємо особисто кожному з вас за активну участь у проведенні консультацій із колегами та в напрацюванні рекомендацій. Відзначаємо персональний внесок до цієї справи першого секретаря НСЖУ Ліни Кущ, секретарів НСЖУ Ольги Куліш, Олександра Брижа та Володимира Данилюка, голови Донецької обласної спілки журналістів НСЖУ Олени Калайтан, першого заступника голови Донецької обласної спілки журналістів Олександра Кульбаки, власного кореспондента газети «Голос України» по Донецькій і Луганській областях Владислава Леошка, оглядача Крим.Реалії Радіо Свобода Миколи Семени.

Під час парламентських слухань ішлося не лише про теле- і радіомовлення на прикордонних територіях, але і загалом про ситуацію з інформуванням громадян на цих територіях. В тому числі – про присутність українських друкованих та онлайн-видань. І важливо, що народні депутати включили озвучені вами пріоритети до тексту рекомендацій.

Зокрема, доопрацьований документ містить рекомендації щодо:

·         встановлення законодавчих механізмів підтримки регіональних і місцевих мовників, а також загальноукраїнських і регіональних електронних та друкованих ЗМІ, які здійснюють  суспільно значиму діяльність в контексті інформаційної безпеки;

·         прийняття цільової державної програми посилення інформаційної присутності українських друкованих ЗМІ на територіях, які межують з окупованими районами Донецької і Луганської областей, із АР Крим, а також із Російською Федерацією і Білоруссю;

·         відшкодування витрат редакцій на виготовлення спецвипусків військово-патріотичного спрямування;

·         встановлення державного регулювання тарифів на телекомунікаційні послуги;

·         укладання угод регіональних мовників із провідними загальнонаціональними каналами про безоплатне надання актуального контенту;

·         надання соціальних пільг та гарантій працівникам медіа, які працюють на ТОТ та прилеглі райони.

Розуміємо, що від рекомендацій до втілення – велика відстань, подолати яку ми зможемо лише разом. Просимо вас про поширення результатів нашої спільної роботи на ваших ресурсах. Про подальші кроки та заходи обов’язково інформуватимемо вас.

Журналісти важливі!

Голова НСЖУ                                                                                 Сергій ТОМІЛЕНКО