Наголос

Українці номінували Білоруську асоціацію журналістів на премію ЮНЕСКО за внесок у свободу преси

Національна спілка журналістів України висунула незалежну Білоруську Асоціацію Журналістів номінантом на здобуття цьогорічної Премії ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси.  Відповідне рішення було прийнято Секретаріатом НСЖУ та скеровано до штаб-квартири ЮНЕСКО у Парижі.

З кінця літа минулого року з початком масових громадських протестів проти влади в Білорусі затримано та побито сотні  журналістів, до працівників медіа застосовуються тортури та кримінальні переслідування. Солідарність та допомогу постраждалим журналістам надає Білоруська Асоціація Журналістів (БАЖ) – провідна незалежна спілка журналістів Білорусі, член Європейської та Міжнародної федерацій журналістів. БАЖ  налічує 1300 членів, які працюють у Мінську та регіонах.

ремія ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси була заснована за ініціативи Виконавчої ради ЮНЕСКО в 1997 році на честь колумбійського журналіста Гільєрмо Кано, який загинув під час виконання свого професійного обов’язку. Цієї премії щорічно удостоюються окремі особи або організації, які внесли видатний внесок в захист або розвиток свободи преси в різних країнах світу, особливо, коли це було пов’язане з небезпекою для життя.

Довідково: Премія ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси щорічно присуджується з нагоди Всесвітнього дня свободи преси (3 травня) в ході урочистої церемонії, на якій переможцю вручається грошова нагорода в розмірі 25 тис. Доларів США. Лауреат Премії обирається Генеральним директором ЮНЕСКО на основі оцінок та рекомендацій, висловлених авторитетним журі.

Премія фінансується Фондом Кано (Колумбія), Фондом Хельсінкін Саномат (Фінляндія), Фондом Намібії для засобів масової інформації (Намібія) і Фондом Stichting Democratie en Media (Нідерланди).