Наголос

Рада зі свободи слова при президентові України виступила із заявою проти репресій у Білорусі

Рада рекомендує українській владі засудити репресії з боку білоруської влади проти правозахисників та журналістів та вимагати від державних органів Білорусі негайно припинити переслідування працівників медіа.

Рада з питань свободи та захисту журналістів при Президентові України висловлює занепокоєння з приводу нехтуваннями принципами свободи слова у Республіці Білорусь, яке супроводжується переслідуваннями та ув’язненнями журналістів через їхню професійну діяльність та навіть під час виконання журналістських обов’язків.

Зокрема, ми висловлюємо солідарність із ув’язненими на дворічний термін журналістками телеканалу «Белсат» Катериною Андреєвою (Бахваловою) та Дарією Чульцовою, а також засуджуємо репресії проти представників Білоруської асоціації журналістів та «Прес-клубу Білорусь».

Підтримуючи звернення українських правозахисних та медійних організацій, ми відзначаємо необхідність реакції української влади на події у Білорусі та закликаємо високопосадовців донести до білоруських органів влади позицію та вимоги української медійної спільноти, а саме: припинення всіх політичних репресій проти журналістів, забезпечення вільного функціонування білоруських медіа, негайне  звільнення з-за ґрат журналісток «Белсат» Катерини Бахвалової та Дарії Чульцової. 

Рада з питань свободи та захисту журналістів рекомендує Президентові України, Верховній Раді, Кабінету міністрів, Міністерству закордонних справ публічно засудити репресії з боку білоруської влади проти правозахисників та журналістів та вимагати від державних органів Білорусі негайно припинити переслідування працівників медіа. Крім того, ми закликаємо українські органи влади звернутися до урядів країн-партнерів з підтримкою запровадження більш жорстких санкцій та посилення міжнародної ізоляції режиму О. Лукашенка.