Наголос

МФЖ та ЄФЖ стурбовані високим рівнем фізичної агресії проти журналістів в Україні

Міжнародна Федерація Журналістів (МФЖ), Європейська Федерація Журналістів (ЄФЖ) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засуджують будь-які прояви агресії проти журналістів, які виконують свій професійний обов’язок, в Україні та закликають припинити таку практику. Відповідна спільна заява була опублікована на офіційному сайті МФЖ.

Приводом для цього став високий рівень фізичної агресії проти журналістів в Україні, що вкотре підтверджується нещодавньою атакою на тележурналістку прямо під час прямого ефіру.

«Рівень насильства щодо журналістів залишається дуже високим в Україні», – зазначив Генеральний секретар Європейської Федерації Журналістів Рікардо Гутьєррес. «Лише цього року ми зареєстрували на Платформі Ради Європи з питань безпеки журналістів 10 інцидентів, пов’язаних з Україною, включаючи випадки фізичних нападів та підпалів. Українська влада повинна дослухатися до журналістських організацій та зробити все можливе для покращення механізмів захисту журналістів».

Генеральний секретар Міжнародної Федерації Журналістів Ентоні Беланжер сказав: «Ми рішуче засуджуємо напад на Віолетту Товкес і невідкладно закликаємо українську владу провести швидке розслідування цього інциденту та притягнути зловмисника до відповідальності. Плюралізм ЗМІ передбачає, що всі голоси повинні бути почутими, і ми підтримуємо боротьбу нашої філії (НСЖУ) за свободу ЗМІ. Журналісти повинні мати можливість працювати без остраху, а уряд повинен гарантувати, що вони працюють у безпечних умовах».

Федерації також відзначили необхідність підтримки спеціальної Програми антикризової підтримки українських незалежних медіа та інформаційної кампанії НСЖУ «#Журналісти_Важливі»