Наголос

Курс на співпрацю з новим поколінням медійників: конференція молодих журналістів від МФЖ

Регіональну онлайн-конференцію молодих журналістів (до 27 років) з Білорусі, Хорватії, Північної Македонії, Чорногорії та Туреччини провели у рамках круглого столу від Міжнародної Федерації Журналістів (МФЖ). Представникам кожної з країн дали можливість висловитися щодо досягнень і недоліків спілок у роботі з молоддю та дати поради, що допомогли б МФЖ та партнерським організаціям стати ближчими до нового покоління.

Від Національної спілки журналістів України у конференції брали участь помічник голови НСЖУ з міжнародних питань Микита Головченко, журналіст Михайло Арман та фрілансерка Валерія Карбушева. Модератором зустрічі був заступник генерального секретаря МФЖ Джеремі Дір.

В ході заходу обговорювали чому молоді журналісти неохоче вступають до спілок, зміни у відповідь на трендів та нові технології, виклики, які виникли у галузі через пандемію COVID-19.

 «НСЖУ радо відають молодих журналістів, з деякими співпрацюють навіть зі школи. На наших очах активні школярі з доробками, публікаціями, власними блогами стають справжніми професіоналами й ми допомагаємо їм рости та бачити нові можливості», — розповів помічник голови НСЖУ колегам.

Також Микита Головченко відзначив, що наявність молоді у правлінні регіональних спілок мотивує молодих колег більш активно долучатися, оскільки вони бачать можливість професійного росту та самореалізації в НСЖУ.

Не оминули учасники конференції і обговорення проблем сучасних спілок: імідж подібних організацій як закритих для молодих членів та застарілих; недостатній захист журналістів під час пандемії; недостатнє інформування у соціальних мережах, які обирає молодь.

Пропозиція НСЖУ для посилення співпраці із молоддю — публікація контенту для молодих журналістів у месенджері Telegram.

Фрілансерка Валерія Карбушева додала, що іншою можливістю зробити діяльність спілки ближчою для молоді є створення візуального контенту для Instagram.

 «Ми у МФЖ протягом останніх декількох років намагаємося активно вести Instagram-сторінку. З огляду на специфіку нашого контенту, найефективнішим форматом роботи в цій соціальній мережі є сторіз», — розповів експерт МФЖ з питань комунікації та кампаній Альберто Фернандез.

Джеремі Дір уважно нотував всі поради та рекомендації молодих журналістів, тому що федерації важливо було почути голос кожного. Представник МФЖ сказав, що всі думки візьмуть до уваги у рамках подальшої співпраці МФЖ із регіональними спілками. Федерація наголошує своє бажання підтримки цифрових медіа та молодих журналістів як новий курс для 2021 року.