Наголос

Двадцять років «Касетному скандалу»: журналісти створили мультимедіа проєкт про справу Георгія Гонгадзе»

30 листопада, Київ – 20 років тому стався найбільший в сучасній історії України “касетний скандал” – оприлюднені магнітофонні записи, таємно зроблені у кабінеті президента Леоніда Кучми його охоронцем Миколою Мельниченком. “Плівки Мельниченка” спричинили політичну кризу в Україні, яка розвивалася на тлі розслідування справи вбивства журналіста, співзасновника видання “Українська правда” Георгія Гонгадзе.

У річницю “касетного скандалу” українські журналісти запустили мультимедіа проєкт  “Справа Гонгадзе як дзеркало епохи”, присвячений спогадам про колегу та розлідуванню його вбивства, аналізу подій, які призвели до Помаранчевої Революції та Євромайдану, й надовго визначили геополітичний вектор розвитку країни.

До проєкту увійшли: документальний фільм «Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди», його аудіо-версія у форматі подкасту та серія детальних розповідей колег та друзів Гії про українську журналістику та Україну часів Леоніда Кучми.

Прем’єра документальної стрічки відбулася в ефірі телеканалу “UA: Перший” 16 вересня, у 20-ту річницю смерті українського журналіста. Фільм доступний для перегляду на YouTube-каналі Суспільного мовника та на сайті проєкту.

Над проєктом працювали: Наталя Гуменюк, Максим Каменєв, Анна Цигима, Сергій Захарченко, Олена Зашко, Анастасія Коріновська, Влад Азаров, Тетяна Столярова. Мультимедіа проєкт створено Лабораторією журналістики суспільного інтересу.

“Нагадування — головна мета документального мультимедіа проєкту”, зазначають автори, – “У історії України є кілька питань, на які немає остаточної відповіді.

“Хто винен у вбивстві Георгія Гонгадзе?” — одне з них”.

У проєкті 18 журналістів чи не вперше дають інтимні свідчення: згадують про Георгія, розповідають про те, як змінювалися відносини між медіа та владою, як управлялася країна наприкінці 1990-х та до середини 2000-х, і як найбільший в історії скандал за участі першої особи змінив політичні реалії.

Своїми спогадами про епоху діляться дружина Георгія та головна редакторка української редакції “Голосу Америки” Мирослава Гонгадзе, співзасновниця видання “Українська правда” Олена Притула, колишній журналіст “1+1” Євген Глібовицький, друзі та колеги Гонгадзе Вахтанг КіпіаніКоба Аланія та Лаврентій Малазонія, головна редакторка видання “Дзеркало тижня” Юлія Мостова, колишні журналісти “Української правди” Мустафа Найєм та Сергій Лещенко, директор інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” та екс-прессекретар президента Кучми Олександр Мартиненко та інші.

Герої проєкту детально розповідають про українську журналістику та Україну часів Леоніда Кучми, про те, хто скористався “касетним скандалом” і вбивством — всередині й за межами країни, а також розмірковують про те, чому безкарність залишається визначальною рисою українського правосуддя.

Аудіо-версія документальної стрічки “Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди” у форматі подкасту доступна для прослуховування на сайті проєкту та на ключових подкаст-платформах: Apple PodcastSpotify Soundcloud та інших. 

Документальний фільм «Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди» створено за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, USAID, Internews, Європейського Союзу, CFI, Посольства Королівства Нідерланди в Україні та за участі Суспільної телерадіокомпанії України АТ НСТУ.

Довідково:

  • Веб-сторінка проєкту: http://journlab.online/projects/gongadze
  • Документальна стрічка, українською, тривалість 54 хв.: https://youtu.be/Ieuuf-ntRng
  • Подкаст українською, тривалість 50 хв.:
  • Лабораторія журналістики суспільного інтересу – спільний міждисциплінарний проєкт українських та британських журналістів і соціологів. Лабораторія шукає та популяризує найкращі форми контенту суспільно-корисної журналістики в цифрову добу. Дослідники вивчають громадську думку та тестують контент, а медіа-архітектори розробляють редакційні стратегії на основі соціологічних досліджень та аналізу реакцій різних аудиторій. Лабораторію відкрили і розвивають українські журналістки Наталка Гуменюк та Ангеліна Карякіна у партнерстві з Львівським медіафорумом, Харківським інститутом соціальних досліджень та програмою Arena Лондонської школи економіки. Сайт: http://journlab.online

***

За додатковою інформацією або коментарями авторів проєкту звертайтеся, будь ласка, за адресою: [email protected]