Наголос

У пріоритеті – захист прав журналістів і залучення молодих членів: регіональна конференція МФЖ

Регіональну конференцію спілок журналістів шістьох країн провела минулого тижня Міжнародна федерація журналістів в онлайн-форматі. Учасники з України, Білорусі, Хорватії, Північної Македонії, Чорногорії та Туреччини розповіли про вплив COVID-19 на ситуацію в медіа, про дії спілок із подолання кризи та про реалізацію проектів, які підтримуються МФЖ. Модератором конференції виступив заступник генерального секретаря федерації Джеремі Дір. Від Національної спілки журналістів України участь узяли перша секретар Ліна Кущ, секретар Вікторія Плахта та голова Харківської обласної організації спілки Валерій Данюк.

Національна спілка журналістів України пильно стежить за впливом пандемії на українські медіа, зазначила у своєму виступі Ліна Кущ. Вона детальніше зупинилася на підсумках опитування, проведеного НСЖУ серед журналістів і редакторів 135 ЗМІ, та на реалізації проекту із захисту трудових прав журналістів.

«Спілка відкрила «гарячу лінію», куди міг звернутися будь-який журналіст із проблемою захисту трудових прав. Загалом ми отримали 100 звернень. Найчастіше колеги ставили питання, пов’язані з роботою в умовах карантину чи переведенням на дистанційний режим. Крім того, автори звернень цікавилися умовами роботи журналістів-фрілансерів, ми отримали цілу низку таких запитань. Також запитували про порядок прийому на роботу і звільнення з роботи, укладення колективних договорів, надання відпусток, випробувального терміну під час прийом на роботу тощо. Ці теми ми порушували під час двох вебінарів за участі юристів, а записи вебінарів доступні на платформах YouTube і Facebook, де їх переглянули понад 2500 користувачів», – сказала перша секретар.

Ліна Кущ також розповіла про антикризову програму підтримки ЗМІ, розроблену Національною спілкою журналістів України, про підписання меморандуму між НСЖУ і Федерацією профспілок України, а також про інформаційну кампанію «Журналісти важливі».

Валерій Данюк на прикладі діяльності Харківської обласної організації розповів про залучення блогерів і молодих журналістів до лав спілки, про досвід забезпечення журналістів засобами захисту в перші тижні карантину, про створення електронної бази членів організації і про комунікацію з поліцією для підвищення безпеки роботи журналістів.

Учасники зустрічі порушували також проблеми безробіття і низької соціальної захищеності журналістів під час кризи, говорили про різні форми залучення молодих журналістів та освітні проекти, про ситуацію з безпекою журналістів у різних країнах.

Заступник голови Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) Борис Горецький докладно висвітлив ситуацію з роботою журналістів після президентських виборів у цій країні. Асоціація зафіксувала понад 400 порушень прав журналістів протягом трьох місяців, у тому числі – 366 затримань. У 70 випадках силовики застосовували насильство проти журналістів.

«Від імені асоціації хочу подякувати всім колегам, хто піднімає свій голос на захист білоруських журналістів», – додав представник БАЖ.

Заступник генерального секретаря МФЖ Джеремі Дір розповів про плани роботи федерації на 2021 рік. Серед пріоритетів наступного року – робота з молодими журналістами та цифровими медіа.

Цього ж дня МФЖ організувала і провела регіональну конференцію молодих журналістів  (до 27 років) шести країн. Від НСЖУ участь у зустрічі взяли Микита Головченко, Валерія Карбушева і Михайло Арман.