Наголос

Комітет свободи слова рекомендував парламенту закон про держпідтримку медіа привести у відповідність до закону про страхування

Зокрема, передбачити обов’язок медіа за рахунок своїх коштів або інших не заборонених законом джерел укладати договори страхування журналістів та інших своїх працівників від нещасного випадку на період їх відрядження в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповані території України.

Комітет свободи слова на черговому засіданні 23 квітня 2024 року одноголосно рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу та в цілому (із зауваженнями комітету) проєкт закону № 11153 про внесення змін до статті 15 Закону України «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста» щодо приведення її положень у відповідність із Законом України «Про страхування». Проєкт  внесений 8 квітня 2024 року народними депутатами України Ярославом Юрчишиним, Євгенією Кравчук, Микитою Потураєвим, Сергієм Швецем та ін.

Нагадаємо, ч. 7 ст. 15 Закону України «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста» передбачає, що журналісти та інші працівники на період їх відрядження в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповані території України підлягають обов’язковому страхуванню за рахунок роботодавця або будь-яких інших не заборонених законом джерел на випадок заподіяння шкоди їхньому життю та/або здоров’ю під час виконання професійних обов’язків. «Наразі такий вид обов’язкового страхування є фактично “непрацюючим”, оскільки така деталізація не передбачена Законом № 1909-IX», — йдеться у пояснювальній записці до цього проєкту.

Метою приведення у відповідність до Закону № 1909-IX в частині скасування обов’язкових видів страхування проєктом акта пропонується внести зміни до положень ст. 15 Закону «Про державну підтримку медіа» та передбачити обов’язок суб’єктів у сфері медіа за рахунок своїх коштів або за рахунок будь-яких інших не заборонених законом джерел укладати договори страхування життя, здоров’я, працездатності журналістів та інших своїх працівників від нещасного випадку за класом страхування 1, визначеним ст. 4 Закону України «Про страхування», на період їх відрядження в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповані території України.

Як писав «Детектор медіа», член правління НСТУ Дмитро Козлов повідомив народним депутатам про проблеми зі страхуванням журналістів, знімальних груп, які їдуть працювати в зону бойових дій. Депутати пообіцяли напрацювати зміни до законодавства.