Наголос

«ЗА ПРАВДУ БЕЗ АРЕШТІВ». БЕЛСАТ ТА НСЖУ провели круглий стіл солідарності

Пресинг, який чинить білоруська влада на незалежну медіаспільноту перетворився на терор. На круглому столі, який провели в Києві телеканал «Белсат» і Національна спілка журналістів України обговорювалась критична ситуація з незалежними білоруськими ЗМІ.

Медіаексперти, білоруські та українські журналісти 1 грудня 2020 року в пресцентрі НСЖУ говорили про конкретні випадки репресій, з яким стикаються представники недержавних медіа в сусідній країні. Також дискутували про допомогу журналістам і журналістську солідарність.

До круглого столу журналістами «Белсата» було підготовлено кілька матеріалів, в яких показано стан свободи слова в Білорусі, останні затримання журналістів, інтерв’ю з представниками медіа Білорусі та Польщі.

«Національна спілка журналістів України висловлює щиру підтримку колегам, які працюють в Білорусі, – сказав голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Українські журналісти розуміють, в яких складних умовах працюють білоруські колеги. Мабуть, влада уявляє, що вона в такий спосіб контролює ситуацію. Але журналісти не є політиками, їх суспільна місія – висвітлювати події і громадяни мають право знати, що відбувається навколо них. Ми вимагаємо негайного звільнення арештованих білоруських журналістів».

«Я в журналістиці з середини 90-х, і не памʼятаю такого тиску на журналістів, – сказав заступник директора «Белсат» Олексій Диковицький. – Це терор. Наші журналісти перед виходом з дому уважно вивчають ситуацію на вулиці, для того, щоб не бути схопленим одразу. Після 9 серпня у нас є 368 випадків затримання журналістів – девʼять наших колег лишаються зараз за ґратами».

Пан Диковицький повідомив, що довший час більшість репресій влади була спрямована саме проти «Белсату». «До недавнього часу влада обмежувалась штрафами. Були погрози батьками журналістів, погрози забирати дітей у журналістів. Літом цього року ситуація погіршилась – журналістів почали затримувати «за участь в незаконному зібранні». З дня «виборів» журналісти, оператори та інші співробітники «Белсата» отримали 346 діб арешту. Семеро белсатівців було побито. Зараз влада репресує всі вільні ЗМІ. Журналістки «Белсату» Катерина Андреєєва і Дарина Чульцова звинувачуються по кримінальній статті «дії, що збурюють громадський порядок». Також у вʼязниці лишається журналістка TYT.BY Катерина Борисевич.

Він наголосив на важливості розголосу цих фактів з метою тиску на білоруську владу.

«Дуже важливо, що про це взнає більше українців. Ви недавно це проходили. Диктатори діють однаково, але вони себе ведуть так перед своїм кінцем».

«Зараз журналісти не просто потрапляють під репресії, на їх цілеспрямовано полюють силовики, – говорить Андрій Бастунець, голова Білоруської асоціації журналістів. – Тут і арешти, і кримінальні справи – троє наших колег визнані політвʼязнями. Сьогодні право нас не обороняє, сьогодні ми обороняємо право. Ми, білоруські журналісти, дуже добре відчуваємо міжнародну підтримку з боку українських, литовських, польських, чи російських колег. Нам пропонують психологічну, медичну та іншу допомогу, це дуже значимо». Андрій Бастунець закликав звертатись до білоруської влади з вимогою звільнити журналістів, а також до урядів своїх країн з метою посилення тиску на владу Білорусі.

Також свою солідарність з журналістами виказав керівник польської асоціації журналістів Кшиштоф Сковронський. Він повідомив про проекти безпосередньої допомоги білоруським журналістам.

В дискусії прозвучала думка, що в білоруському суспільстві мусить запанувати думка про неприпустимість жорстких репресій зі сторони силовиків. «Людей бити не можна», – наголосила журналістка «Новой Газеты» Ольга Мусафірова.

Рікардо Гутьєрес, з Європейської федерації журналістів продовжить тиснути на європейські директивні органи в справі білоруських ЗМІ. Також буде надано конкретну допомогу репресованим представникам медіаспільноти Білорусі.

На круглому столі прозвучала думка про зміцнення корпоративної солідарності серед журналістів. Наголошено, що співпраця та обмін досвідом між журналістськими організаціями в регіоні будуть продовжуватись. «Ми хочемо, щоб право журналістів на професію поважалось», – підбив підсумок голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Телеканал «Белсат» і Національна спілка журналістів довший час співпрацюють в Україні, обмінюючись досвідом підримки незалежних ЗМІ.