Наголос

Творчі спілки Львівщини виступили на захист Федора Стригуна та Таїсії Литвиненко

Ліга творчої  інтелігенції та творчих спілок Львівщини поширила звернення, у якому засудила відмову у продовженні контракту з головним режисером театру, лауреатом Шевченківської премії, народним артистом України Федором Стригуном та його дружиною, народною артисткою України Таїсією Литвиненко.

Як можна виставляти за двері корифеїв, легендарних для Львова особистостей, які протягом 50-ти років творили історію театру імені Марії Заньковецької, берегли традиції театру, який навіть у радянські часи був осередком українства? Як можна звільняти акторів, які активно працюють і творять завтрашній день українського театру, виховуючи наступні покоління служителів Мельпомени, передаючи їм те, що за гроші не купиш – досвід! Безцінний життєвий і сценічний досвід!.

На виставах Федора Стригуна завжди переповнені зали! Стригун – це бренд! Будучи у Львові, люди йдуть дивитися на режисера Стригуна, бо поставлена ним українська класика захоплює новими барвами, новими сучасними трактуваннями, далекими від поняття “шароварщини”! Львів гордий, що має Стригуна!», – обурюються автори звернення.

 
Як відзначають творчі спілки, театр імені Марії Заньковецької важко уявити без Федора Стригуна, який 30 років очолював театр і на патріотичній творчості якого виховувалось не одне покоління українців.

«Непродовженням контракту передував морально-фінансовий конфлікт між директором і колективом театру, що не робить честі ані Львову, ані дирекції театру. Такого протистояння в театрі не було навіть в найгірші застійні часи.

Керівництву треба думати про дальший розвиток українського театру, а не про гроші й посади, бо мистецтво вимірюється не грошима, а особистостями, якими є Федір Стригун і Таїсія Литвиненко. Шануймо їх!
Ми, представники Ліги творчої інтелігенції та творчих спілок, вважаємо, що звільнення корифеїв з театру імені Марії Заньковецької буде серйозним і непоправним ударом по іміджу не лише театру, а й по іміджу Львова і України!» -Голова Ліги творчої інтелігенції та творчих спілок Станіслав Мигаль