Наголос

«Якщо міністр Бородянський, хоче воювати зі ЗМІ, то програє не лише він, а й Президент», – учасники дискусії в НСЖУ

Ініціативи міністра культури Володимира Бородянського, спрямовані на жорстке регулювання роботи журналістів та ЗМІ, викликають хвилю обурення та нерозуміння серед медіа-спільноти, експертів та громадськості загалом. Більшість сходиться на думці, що жоден можновладець, який починав із того, що воював зі ЗМІ і починав упроваджувати цензуру, не вигравав.

І ситуація, що складається нині, так само не стане винятком. Та й взагалі, боротьба зі свободою слова – справа нереалістична, адже завжди будуть виникати альтернативи, перебороти які просто неможливо.

Такі думки озвучували учасники дискусії щодо ініціатив Міністра Бородянського, яку організувала Національна спілка журналістів України. У заході взяли участь Сергій Томіленко – голова Національної спілки журналістів України; Валерій Іванов, президент Академії української преси; Тетяна Попова, експерт зі стратегічних комунікацій ГО «Інформбезпека», членкиня Ради з питань захисту свободи слова при Президентові України; Наталія Влащенко, генеральний продюсер телеканалу «ЗІК», членкиня Ради з питань захисту свободи слова при Президентові України; Сергій Лямець, економічний журналіст, блогер, проект PoliticusVulgaris; Олександр Доній, голова Центру досліджень політичних цінностей; Алеся Бацман, головний редактор видання “ГОРДОН”, Ліна Кущ, перша секретар НСЖУ, членкиня громадської ради при Комітеті ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики; ТатьянаРихтун, журналістка-розслідувачка.

Експертка зі стратегічних комунікацій ГО «Інформбезпека», членкиня Ради з питань захисту свободи слова при Президентові України Тетяна Поповасвій виступ почала із нагадування ,про те, що нині в суді слухається справа колишнього першого заступника секретаря РНБОУ Гладковського/Свинарчука проти Дениса Бігуса, щодо відомого розслідування, завдяки якому нова влада і була обрана.

– На мій погляд, криміналізація дезінформації, як це називає пан Бородянський, з нашими судами швидше за все призведе до того, що корупціонери робитимуть рецидивістами саме журналістів-розслідувачів. І це дуже турбує мене, думаю, це дуже турбує міжнародні організації, це турбує більшість у нашій Раді з питань свободи слова при Президентові. Ми висказували наші думки досить емоційно першому заступнику пана Бородянського, але, на жаль, вони продовжують наполегливо підтримувати ідею криміналізації дезінформації, – каже Тетяна Попова.

Наталія Влащенко, генеральний продюсер телеканалу «ЗІК», членкиня Ради з питань захисту свободи слова при Президентові Українивисловлює переконання, що нова влада, прийшовши до керма, почала не з того, адже обмеження прав журналістів – це дуже тривожний сигнал.

– Що мене хвилює найбільше в цій ситуації? Зверніть увагу ми й досі не бачили гуманітарної концепції країни вцілому. Як ми її не бачили майже 30 років. Прийшла нова влада і пан Бородянський зайнявся не цим. Перше чим зайнялися так це тим, щоб обмежити права журналістів, обмежити права людей, які працюють в професії, обмежити права медіа. І це дуже тривожний сигнал. У 21 столітті ми думаємо, як зробити так, щоб керувати журналістами, щоб смикати їх за ці нитки, – розповідає Наталія Влащенко. – Мені здавалося, що крім створення гуманітарної концепції – розуміння «а яку країну ми будуємо?», адже гуманітарна концепція це основа, від неї залежить, яку економіку ми будемо будувати, яку медицину і так далі – нічого цього немає. Хоча були пропозиції від мої колег і від мене особисто допомогти в цьому. Що стосується гуманітарної концепції, то основними питаннями на сьогодні, я вважаю, – це захист журналістів, консолідація журналістського цеху, тому що в останні роки було дуже багато зроблено для того, щоб роз’єднати журналістів.

Блогер та відомий економічний журналіст, Сергій Лямець озвучив позицію від імені блогерської спільноти, на яку, зокрема, спрямовані ініціативи міністра Бородянського.

– Що на сьогодні нам пропонує в своїх ініціативах пан Бородянський? Він пропонує таку-собі домовленість, мовляв, я вам даю безпеку, таке регулювання, якого навіть не було в Європі та Штатах, а взамін ви починаєте поводити себе добре. Але по факту, чи зможе пан Бородянський гарантувати нам безпеку? Останні роки ми маємо хронічну бездіяльність силових органів, байдужість судів, і навіть зараз, коли пан Аваков почав робити якісь кроки на зустріч журналістам, то все зводиться до того, що справи про вже скоєний злочин оформлюються швидше. Але кардинально це не вирішує ситуацію.

Алеся Бацман, головна редакторка видання «Гордон»наголошує, що якщо влада буде воювати з журналістами, то означитиме лише гарантований програш.

– Я не вірю, що закон буде прийнятий і те, що хоче зробити влада, буде працювати. Якщо ця влада, пан Бородянський, хоче воювати зі ЗМІ, програє не лише він, програє Президент Зеленський та вся команда. При чому програють не зараз, ситуативно, а програють ту свою історичну місію, про яку заявляв Президент Зеленський, коли говорив, що хоче стати Президентом, щоб йому встановили пам’ятники і називали його ім’ям вулиці. Тому що жоден можновладець, який починав із того, що воював зі ЗМІ і починав упроваджувати цензуру, жоден не вигравав. І ця ситуація не стане винятком, – переконана Олеся Бацман.

Із колегою погоджується і журналіст та громадський діяч Олександр Доній, який відзначає, що  боротьба зі свободою слова – справа нереалістична.

– Завжди будуть виникати альтернативи – заборонять медіа, заборонять газети, телебачення, будуть інформацію розміщувати на обгортках від цукерок і передаватимуть одне одному. Завжди буде альтернатива. Тому мене менше хвилюють спроби скрутити в баранячий ріг – не вийде. Тим більше механізми і зараз є для того, щоб припиняти якесь зловживання, але вони не використовуються. Проте мене не так турбують намагання закрутити гайки, як безініціативність самих журналістів, які не відстоюють своїх прав. І тут все набагато гірше. Тому що, виявляється, за гроші свої принципи можна засовувати десь подалі.