Конкурси

Конкурс публікацій про розслідування та притягнення до відповідальності за воєнні або пов’язані з війною злочини в системі правосуддя України

Цей відбір надає можливість українським журналістам висвітлити та дослідити проблемні аспекти, пов’язані з розслідуванням та притягненням до відповідальності за воєнні або пов’язані з війною злочини в системі правосуддя України.

Спеціальний грант у розмірі до 600 євро буде надано 10 відібраним заявникам (половина гранту буде надана після відбору, а інша половина – після публікації). Матеріали можуть бути опубліковані в друкованій версії, в Інтернеті, в радіо, аудіо чи телевізійному форматі. Для підготовки матеріалу отримувачі грантів також будуть запрошені на воркшоп з розвитку навичок, який відбудеться в Києві наприкінці червня.

JusticeInfo.net – це спеціалізований новинний веб-сайт, яким керує швейцарська організація Fondation Hirondelle. Веб-сайт в режимі реального часу розповідає про міжнародне та перехідне правосуддя в усьому світі. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року ми висвітлюємо події в Україні та надаємо активну підтримку українським журналістам у їхній роботі щодо воєнних злочинів.

Наші матеріали англійською мовою ви можете переглянути за наступним посиланням: https://www.justiceinfo.net/en/justice-in-ukraine, або українською мовою за посиланням: https://www.justiceinfo.net/uk.

Ми націлені на отримання спеціальних репортажів або аналітичних текстів, що стосуються конкретного аспекту правосуддя щодо воєнних злочинів або досліджують значну подію, процес чи справу. Для цього відбору ми запрошуємо до подачі репортажів за наступними 5 темами:

Сексуальне насильство: ця проблематика може бути пов’язана з судочинством щодо цих злочинів і з тим, як поводяться з жертвами в рамках судового процесу або після судового розгляду.

Екоцид та екологічні злочини: як ці справи розслідуються та розглядаються українською судовою системою. Це можуть бути репортажі з конкретних постраждалих районів.

Культура : Історії про те, як українське правосуддя розслідує руйнування історичних пам’яток та культурних об’єктів як можливі воєнні злочини.

Кримінальна відповідальність підприємців: як правосуддя розслідує та притягує до відповідальності бізнесменів, підозрюваних у причетності до воєнних злочинів, на місцевому та національному рівнях.

Військовополонені: історії з аспектом судочинства про українських військовополонених, яких утримують пов’язані з Москвою сили, або про російських військовополонених, які перебувають під вартою в Україні.

З усіх тем, окрім злочинів колаборації, ми очікуємо на сюжети про справи, що перебувають на стадії розслідування/розгляду в суді, або на аналіз діяльності прокуратури.

ПРОЦЕС ПОДАЧІ

Короткий текст обсягом не більше 2 сторінок має бути надісланий на електронну адресу: [email protected]. Він має включати план або стратегію публікації, попередній бюджет, інформацію про те, як і коли ви плануєте організувати ваш репортаж, а також час його виконання, який має бути максимум через 3 місяці після проведення воркшопу (кінець вересня для здачі).

Термін подачі заявок : 24 травня (останній день).