Всеукраїнські новини

Поважайте редакційну незалежність Суспільного!

30 квітня, громадська рада при комітеті Верховної Ради з питань свободи слова на позачерговому засіданні розглядала ситуацію, що склалася навколо Суспільного й схвалила відкрите звернення.

Серед членів громадської ради – голова НСЖУ Сергій Томіленко, секретар НСЖУ Зоя Шарикова і активістка Запорізької обласної організації НСЖУ Наталія Зворигіна.

Наводимо текст відкритого звернення.

Ми, члени Громадської ради при Комітеті Верховної ради з питань свободи слова, висловлюємо глибоку стурбованість у зв’язку з останніми подіями навколо Суспільного мовника.

За останній тиждень ми стали свідками тиску на Суспільне з боку окремих народних депутатів. Зокрема, народна депутатка Мар’яна Безугла у своїх дописах у Facebook поширювала недостовірну інформацію, що має на меті дискредитувати Суспільне. Її висловлювання виходять за межі депутатської етики і є прямою атакою на незалежність суспільного мовника.

Крім того в рамках телемарафону «Єдині новини» лунають пропозиції вилучити Суспільне з праймтайму і віддати його квоту іншим телеканалам. І це попри те, що за даними моніторингів, які здійснює низка громадських організацій, саме Суспільне демонструє найвищий рівень дотримання журналістських стандартів, запрошує до ефірів представників різних політичних сил і надає глядачам збалансовану інформаційну картину. Як свідчать дані соціологічного дослідження «Барометр», довіра до нього зросла з 60,5% у 2020 році до 86% у 2023 році.

Також викликає серйозне занепокоєння постійне недофінансування Суспільного, і такий ризик залишається на наступний 2025 бюджетний рік, всупереч вимогам Закону «Про суспільне мовлення».

Ми переконані, що Суспільний мовник сьогодні виконує надзвичайно важливу місію – надає громадянам якісну, об’єктивну і неупереджену інформацію про події в Україні та світі. Суспільне є запорукою свободи слова, плюралізму думок і демократичного розвитку нашої держави, що має критичне значення в умовах війни. Наявність потужного суспільного мовника є однією з умов євроінтеграції України та її зобов’язанням в межах Угоди про асоціацію з ЄС. Дискредитація та послаблення Суспільного матиме негативний вплив на євроінтеграційні прагнення України.

У зв’язку з вищезазначеним, ми звертаємося до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з наполегливим закликом використати всі належні законодавчі та контрольні механізми для захисту Суспільного мовника від тиску і втручання в його редакційну політику. Необхідно забезпечити паритетну присутність команди Суспільного в телемарафоні «Єдині новини».

Також ми звертаємося до керівництва фракції «Слуга народу» з проханням розглянути дії народної депутатки Мар’яни Безуглої на предмет дотримання нею депутатської етики та вжити відповідних заходів реагування.

Окремо наголошуємо на недопустимості недофінансування Суспільного мовника в Державному бюджеті. Парламент повинен неухильно дотримуватися вимог закону і забезпечити виділення коштів на Суспільне в розмірі не менше 0,2% видатків загального фонду Держбюджету України за попередній рік.

Свобода слова є невід’ємним правом кожного громадянина України і одним із фундаментальних принципів демократії. Утвердження і захист цього права – спільне завдання держави і громадянського суспільства. І саме Суспільний мовник покликаний забезпечувати українців об’єктивною інформацією з дотриманням журналістських стандартів. Влада ж має всіляко сприяти Суспільному у виконанні цієї високої місії, насамперед через забезпечення його незалежності та належного фінансування.

Закликаємо всіх народних депутатів і представників виконавчої влади поважати редакційну незалежність Суспільного мовника, утримуватися від тиску на нього і докласти всіх зусиль для його зміцнення. Від цього залежить не лише інституційна спроможність Суспільного, а й перспективи демократичного розвитку нашої держави та її європейського майбутнього.