ЗМІ у світі

Польща: ЄФЖ засуджує політичне втручання у суспільне мовлення

Міністр культури та національної спадщини нового уряду Польщі Бартоломей Сенкевич 27 грудня 2023 року ліквідував громадські медіа країни. Відбувається незаконне звільнення керівників та заміна їх новими, звільняються з роботи сотні журналістів, скасовані колишні програми і замість них вводяться нові з іншими концепціями, які відповідають установкам нового уряду, виникають протести громадськості, збурена робота парламенту.

Генеральна асамблея Асоціації польських журналістів закликала уряд Республіки Польща негайно припинити діяльність, що знищує громадські ЗМІ – телебачення TVP, радіо PR і агенцію PAP, і закликає Президента Республіки Польща вжити заходів для порятунку громадських ЗМІ від загрозливого знищення. На думку наших польських колег, дії міністра стосовно ЗМІ з довгою історією існування – 105 -річної Польської агенції пресової, 98 річного Польського радіо і 60-річного Польського телебачення посилює хаос в управлінні цими компаніями, наражає їх на фінансові втрати, руйнує їхні позиції на медіа-ринку в Польщі та в Європі. Підкреслюється, що ліквідація громадських ЗМІ є грубим порушенням принципу свободи слова, заснованого на повазі до закону, та є брутальним втручанням політиків у функціонування цих ЗМІ.

Під час спроб силового захоплення керівних органів громадських медіа та редакцій після 20 грудня 2023 року мали місце фізичні напади невідомих на народних депутатів, які виступили на захист суспільних ЗМІ. Щодня сотні й тисячі поляків збираються перед офісами громадських ЗМІ в Польщі, щоб протестувати проти таких незаконних дій щодо громадських ЗМІ.

Зазначається, що дії міністра Бартоломея Сенкевича супроводжуються жорстокою кампанією дезінформації, блокуванням можливості трансляції інформаційних програм на телебаченні та усуненням працівників ЗМІ з роботи.  Так, 20 грудня 2023 року були заблоковані головні програми новин суспільного телебачення (TVP), припинили мовлення канали новин TVP INFO, TVP WORLD і TVP3, а також була закрита вся політична журналістика. Люди, призначені нинішнім урядом Дональда Туска, створюють альтернативні інформаційні програми, які замінюють ті, що досі діяли в публічному просторі. Символом цих заходів, вважає асоціація, є зміна назви основної програми новин TVP, що існує з 18 листопада 1989 року, з «Wiadomości» на «19.30». Регулярне мовлення державного каналу новин TVP було призупинено, в ефірі з’явився лише його логотип. Веб-сайт TVP Info також не працює.

Асоціація польських журналістів відзначає, що «ця безпрецедентна акція порушує Конституцію Польщі, свободу слова та основні громадянські права».  Підкреслюється, що «Ліквідація громадських ЗМІ загрожує безпеці польських громадян, оскільки вони є важливим елементом у системі безпеки польської держави та є незамінним елементом у випадках загрози, наприклад, у разі війни. Напад Росії на незалежну Україну у 2022 році та війна за східним кордоном Польщі показують усім нам, що загрози державній безпеці реальні».

Взято до уваги, що ліквідація громадських ЗМІ загрожує культурній спадщині Польщі, частиною якої є архіви Польського радіо, Польського телебачення та Польського агентства преси. Висувається вимога, що архіви мають залишатися незмінними незалежно від змін керівництва громадських ЗМІ. Ці архіви є цінним суспільним надбанням усього народу, досягненнями багатьох поколінь польських журналістів і медійників.

Європейська федерація журналістів (EFJ) і Міжнародні федерації журналістів (IFJ) засуджують неодноразове втручання політичних партій з усіх сторін в управління суспільним мовленням у Польщі. Відзначається, що «в суботу президент Польщі Анджей Дуда, союзник колишніх правлячих популістів Польщі, заявив, що накладе вето на субсидії державним ЗМІ, запропоновані в законопроекті, пов’язаному з бюджетом, у рамках суперечки щодо урядової реформи державних ЗМІ». ЕФЖ та МФЖ вважають, що таке вето посилить протистояння у владі Польщі.

МФЖ та ЕФЖ закликали осіб, які приймають політичні рішення, утримуватися від прямого політичного втручання в TVP. Реформи для забезпечення плюралізму та незалежності державного мовника з метою перетворення його на суспільне телебачення, яке обслуговує польських громадян, а не політичні партії, мають проводитися прозоро та з повагою до редакційних команд.

В заяві ЕФЖ та МФЖ відзначається, що «Протягом багатьох років щорічні звіти Media Pluralism Monitor  (МРМ) засуджували відсутність політичної незалежності польського суспільного мовлення: керівні органи суспільних ЗМІ залишаються під сильним політичним контролем… З 2016 року суспільні ЗМІ отримували з державного бюджету все більші суми, що посилювало політичну залежність TVP. Модель фінансування медіа у Польщі також дедалі більше сприймається як несправедливий і непрозорий механізм, який потребує необхідної корекції», — йдеться у звіті MPM за 2023 рік…

«Немає жодних сумнівів у необхідності вдосконалення процедур призначення і моделі управління таким чином, щоб вони відображали широкий спектр соціального представництва і були вільними від політичного впливу з боку уряду та політичних партій, які є при владі, — сказав генеральний секретар МФЖ Ентоні Белланджер. – Але нова влада не повинна повторювати помилок попередньої влади. Ці реформи мають поважати верховенство права та незалежність редакцій».

«Ми також закликаємо польську владу не бойкотувати та не дискримінувати журналістів TVP, які не несуть відповідальності за ексцеси своїх менеджерів», – додає генеральний секретар ЕФЖ Рікардо Гутьєррес. «Наша польська філія SDP повідомила про низку випадків, коли журналістів TVP навмисно не допускали на прес-конференції, організовані владою. Така дискримінація недостойна уряду, який поважає свободу преси. Така поведінка повинна припинитися. Ми закликаємо всіх політичних гравців як у більшості, так і в опозиції поважати закон і свободу ЗМІ».

Національна спілка журналістів України поряд зі стурбованістю за долю польських журналістів та стану свободи слова в дружній нам країні закликає польську владу та об’єднання польських журналістів в короткий строк спільно усунути порушення законів щодо медіа та їх наслідки, вирішувати всі питання в точній відповідності з Конституцією, законами в галузі медіа, нормами та правилами щодо установ ЗМІ, свободи слова та свободи інформації, міжнародним досвідом та інтересами забезпечення потреб народу в правдивій та точній інформації. 

Інформаційна служба НСЖУ