Новини спілки

Світло переможе темряву, добро переможе зло, – новорічне вітання НСЖУ

Дорогі колеги! Шановна журналістська спільното!

Добігає кінця другий рік повномасштабної війни. Рік важких викликів і болючих втрат. Ще один рік нашої стійкості. Нашої віри в перемогу і спільної праці задля неї.

Ми були згуртованими, і це допомагало триматися й підтримувати інших. Ключовий пріоритет Спілки залишався незмінним — швидка і пряма допомога колегам, яким нині найважче, і максимальне залучення ресурсів міжнародних партнерів для підтримки журналістів і журналістики в Україні, охопленій вогнем війни.

І понад усе — підтримка Збройних Сил України.

Великі збори, які цьогоріч ініціювала НСЖУ, об’єднавши журналістську спільноту, дали можливість забезпечити роту снайперів на Донбасі мікроавтобусом, а військових журналістів угруповання «Соледар» — автомобілем. А професійна техніка для фронтових журналістів, яку передала на передову Спілка, допоможе якісніше і повніше фіксувати воєнні злочини рашистів та героїчні подвиги наших воїнів.

Центри журналістської солідарності, які відкрила в Україні Спілка за підтримки Міжнародної та Європейської федерацій журналістів та ЮНЕСКО ще в перші місяці великої війни, стали своєрідними хабами підтримки журналістів у виконанні професійних обов’язків на передовій, включно з районами, які зазнали російських ракетних атак. Крім того, центри пропонують тренінги з безпеки та психосоціальну підтримку для працівників медіа, які постраждали внаслідок російської агресії. Важливо, що напередодні Нового 2024 року запрацював уже третій прифронтовий Центр журналістської солідарності — у незламному Харкові. Два інших прифронтових Центри успішно працюють у Запоріжжі та Дніпрі, і нині, з оновленою стратегією роботи, вони успішно адаптуються до пріоритетності підтримки українських та іноземних журналістів у прифронтових регіонах та відновлення діяльності ЗМІ на цих територіях.

Понад три десятки місцевих газет на прифронтових і деокупованих територіях відновили роботу завдяки підтримці, яку надала їм Спілка завдяки міжнародним партнерам. Мужні колеги, які щодня працюють в умовах постійних обстрілів і перебоїв з енергопостачанням, у безпосередній близькості до зони бойових дій або кордонів з державами-агресорками, виконують вкрай важливу місію, яку неможливо переоцінити: їхня інформація, без перебільшення, рятує життя. А ще — це важливий маркер української інформаційної присутності в стратегічно важливих регіонах. Український прапор і свіжа українська газета — пліч-о-пліч на скривавленій, зболеній, але ніким не скореній землі вільної країни. На інформаційній передовій Української держави.

Попереду в нас непростий шлях, але разом ми довели: у журналістській єдності, згуртованості, взаємній підтримці — запорука майбутніх перемог. Журналістське слово, журналістська позиція, журналістська солідарність — сильніші за обстріли і блекаути. Світло переможе темряву, добро переможе зло. Україна вистоїть, і разом ми напишемо ще не одну сторінку в літописі майбутніх перемог. І будемо свято берегти пам’ять про колег, життя яких забрала війна, і про воїнів, завдяки героїзму яких ми нині маємо змогу українською мовою звернутися зі столиці незалежної України до всієї журналістської спільноти:

З Новим 2024 роком, колеги! Переможного вам настрою, віри і стійкості. Ми — на боці світла, і перемога буде за нами. Журналісти — важливі!

Вічна пам’ять українським героям!

Слава Збройним Силам України!

Слава Україні!

Сергій ТОМІЛЕНКО,

голова Національної спілки журналістів України