ЗМІ у світі

У МЕКСИЦІ ВБИЛИ П’ЯТОГО ЗА РІК ЖУРНАЛІСТА

У Мексиці вбили п’ятого журналіста за цей рік. Тіло фотографа Ісмаеля Віллаґомеза знайшли застреленим у машині в прикордонному місті Сьюдад-Хуарес вночі 17 листопада, повідомляє The Guardian.

Газета “Heraldo de Juarez”, де той працював, повідомила, що тіло фотографа було в машині, яку він зареєстрував для роботи таксистом. У Мехіко багато журналістів влаштовується на додаткову роботу не за фахом, щоб прожити. Газета додала, що на місці злочину не знайшли телефона журналіста.

Прокурор північного прикордонного штату Чіуауа Карлос-Мануель Салас заявив, що правоохоронні органи розслідують, чи був Віллаґомез на виклику на момент убивства і чи злочин пов’язаний з його діяльністю як фотографа.

“Після завершення робочого дня в El Heraldo він працював через застосунок для приватних перевізників inDrive. Зазвичай він працював з обіду до другої-третьої дня”, – повідомив Салас журналістам. 

Слідчі не заперечують можливості, що Віллаґомеза вбито через його журналістську роботу, сказав Салас. “Журналіст є журналістом цілодобово незалежно від того, чи працює він або вона ще кимось”, – зазначив прокурор.

Як пише видання, місто Сьюдад-Хуарес майже 20 років потерпає від засилля наркокартелів і їхніх змагань за територію; банди часто чинять спротив публікації фотографій їхніх жертв і діяльності.

“Ми стурбовані, засмучені, обурені. Ми не хочемо, щоб це була така сама історія, як зі смертями інших журналістів. Ми хочемо ясності – незалежно від того, чи мотив був пов’язаний з журналістикою, чи чимось іще”, – сказав Хосе-Рамон Ортіз, директор газети, де працював Віллаґомез.

Видання нагадує, що у вересні в Мексиці вбили журналіста, який вів новинну групу у Facebook, Хесуса Ґутьєрреза. Ймовірно, він став випадковою жертвою стрілянини між злочинцями й поліцією.

Комітет захисту журналістів (КЗЖ) закликав уряд Мексики терміново розслідувати вбивство.

Цьогоріч у Мексиці було вбито щонайменше трьох інших журналістів, що зробило країну одним з найнебезпечніших місць для журналістів у світі серед держав, де не ведуться воєнні дії.

Лише за останні п’ять років КЗЖ зафіксував убивство принаймні 52 журналістів у Мексиці. Минулий рік був для журналістів найсмертельнішим: тоді загинуло 15 репортерів.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук