Наголос

Нацрада: Медіа порушують правила висвітлення теми суїцидів

Членкиня Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олена Ніцко звертає увагу, що деякі медіа не дотримуються норм саморегулівного акту щодо висвітлення теми суїцидів. Про це Ніцко сказала 25 жовтня під час засідання робочої групи зі створення правил захисту дітей у медіа.

«Нині ми спостерігаємо хвилю інформаційних повідомлень про вчинення самогубств. Медіа, на жаль, порушують норми акту №2, який стосується теми суїцидів. Нам дуже прикро, що фіксуємо такі порушення: називається місце самогубства, описуються романтичні стосунки, розкривається інформація про самоідентифікацію постраждалих. Нацрада закликає  дотримуватись визначених правил. Бо це в інтересах усього суспільства», — каже Олена.

Також, за її словами, робоча група незабаром планує удосконалити перший саморегулівний акт, який стосується захисту дітей, що зазнали сексуального насильства, при висвітленні у медіа.

Зараз учасники робочої групи працюють над актом № 6 «Висвітлення в медіа фактичних обставин досудового розслідування за участю дітей».

Нагадаємо, аспекти висвітлення інформації про насильство над дітьми викладені в актах, розроблених регулятором. Наприклад, перший із них, напрацьований у 2016 році, присвячений захисту дитини, яка зазнала сексуального насильства під час створення контенту. Цей акт підписав суспільний мовник і три медіагрупи. Згодом були напрацьовані й інші документи. Другий акт стосувався теми суїцидів. Останній із них — рекомендації щодо висвітлення теми дітей на війні. 

Із набуттям чинності закону «Про медіа» посилюється й відповідальність медіа за подання інформації, яка може завдати шкоди дітям. У законі є стаття 42, яка стосується захисту дітей. У ній подається перелік інформації, яка може поширюватися з обмеженнями:

—висловлювання або зображення насильства, яке є надмірним чи необґрунтованим для певної програми;

— позитивна оцінка самогубства, підбурювання до суїциду чи надмірна деталізація таких  прикладів;

— демонстрація жорстокого поводження з тваринами;

— позитивна оцінка вандалізму;

— ідеалізація злочинців і моделювання злочинних дій;

— позитивна оцінка наркозалежності, а також залежності від тютюну чи алкоголю;

— нецензурна лайка чи непристойні жести (є винятки: твори мистецтв або повідомлення в новинах, на пресконференціях);

— заклики до азартних ігор;

— демонстрація великим планом тіл померлих, людей, які помирають, або понівечених тіл.

Таку інформацію можна поширювати з віковими та часовими обмеженнями. Наприклад, із позначкою «16» можна подавати інформацію з 22-ї години до 6-ї ранку, а з позначкою «18» — із 00:00 до 5-ї ранку.

Програми, які можуть завдати шкоди розвитку дітей, треба маркувати. При цьому телеканали мають ставити це маркування впродовж усієї програми. Радіо на початку такої програми має давати звукове попередження про шкоду, яка може бути завдана дітям, і вікову категорію. А онлайн-медіа можуть поширювати цю інформацію з «належним попередженням про потенційну її шкідливість для дітей».

Ще один блок інформації медіа не мають права розголошувати без письмової згоди одного з батьків чи законних представників дитини:

— фото дитини, яка зазнала фізичного чи сексуального насилля;

— інформацію, що може ідентифікувати дитину, яка фігурує у справах про адміністративне правопорушення або у кримінальному провадженні в будь-якому статусі;

— інформацію, що ідентифікує дитину, яка скоїла самогубство.

Автор: Наталія Данькова