Наголос

Як отримати акредитацію ЗСУ представнику медіа

На юридичну гарячу лінію для журналістів та ЗМІ надходять запитання не лише локального, а й загального характеру. Cеред них – немало звернень від медійників,які працюють або планують працювати у зоні бойових дій.

Оприлюднюємо відповіді фахівців на ті з них, які цікавлять багатьох медійників.

Як можна отримати акредитацію Збройних сил України для того, щоб працювати в зоні бойових дій або на прифронтових територіях, та скільки часу потрібно чекати отримання акредитації після надання всіх необхідних документів?

На запитання відповідаєТетяна Уралова, експертка з безпеки журналістів Мережі центрів журналістської солідарності НСЖУ

Алгоритм роботи з акредитованими представниками медіа затверджений наказом головнокомандувача Збройних Сил України №73 від 3.03.2022 «Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану».

Для проходження акредитації представники ЗМІ заповнюють форму (Додаток 5) та відправляють її на електронну адресу, зазначену у цьому ж Додатку 5.

 До цієї форми додаються:

  • сканкопія паспорта (1, 2 сторінка) або ID-картки;
  • скан-копія посвідчення журналіста (не є обов’язковою для осіб (фіксерів), які надають інформаційну підтримку роботі іноземним журналістам та мають відповідний лист від керівника їхнього медіа);
  • лист керівника медіа з клопотанням надати акредитацію;
  • фотокартка 3,5х4,5 см у хорошій якості.

Після надання всіх необхідних документів управління  зв’язків  з  громадськістю  Збройних  Сил  України організовує проведення акредитації, під час якої зокрема перевіряє наявність державної реєстрації медіа (згідно з Єдиним державним реєстром друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств, з переліком телерадіоорганізацій Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України); проводить аналіз матеріалів, які публікуються в медіа (у тому числі на інтернет-ресурсах, сторінках в соціальних мережах тощо), представник якого проходить акредитацію; надсилає  подання  представнику  Служби  безпеки  України  для отримання відповідного висновку.

Якщо акредитацію успішно пройдено, управління зв’язків з громадськістю ЗСУ виготовляє та видає представнику медіа прескарту за формою, встановленою в Додатку 6 до наказу №73.

Щодо терміну отримання акредитації після надання всіх необхідних документів – за інформацією управління зв’язків з громадськістю ЗСУ в середньому перевірка і рішення щодо отримання акредитації ЗСУ займає два тижні.