Наголос

Чи потрібна акредитація ЗСУ поза зоною бойових дій?

На юридичну гарячу лінію для журналістів та ЗМІ надходять запитання не лише локального, а й загального характеру. Cеред них – немало звернень від медійників,які працюють або планують працювати у зоні бойових дій.

Оприлюднюємо відповіді фахівців на ті з них, які цікавлять багатьох медійників.

Я журналістка з Івано-Франківської області. Чи потрібно мені отримувати акредитацію ЗСУ, якщо я не планую працювати в зоні активних бойових дій або на прифронтових територіях?

На запитання відповідаєТетяна Уралова, експертка з безпеки журналістів Мережі центрів журналістської солідарності НСЖУ

– Національна спілка журналістів України рекомендує всім представникам медіа отримати акредитацію ЗСУ. Йдеться навіть про тих, хто працює в умовно безпечних чи тилових регіонах.

Маємо пам’ятати, що в країні діє правовий режим воєнного стану. Багато журналістських матеріалів тією чи іншою мірою стосуються подій війни чи злочинів рф, скоєних в Україні. І вам можуть абсолютно законно відмовити в їх підготовці якщо у вас не буде акредитації ЗСУ.

Наприклад, ви отримали редакційне завдання – розповісти історії поранених воїнів, які лікуються у найближчому військовому шпиталі. Без акредитації ЗСУ ви не зможете цього зробити. І таких прикладів можна наводити  досить багато. Тож ватро завчасно оформити акредитацію ЗСУ.