Наголос

Держава має впровадити політику підтримки української преси!

Понад 120 керівників друкованих ЗМІ під час Всеукраїнської наради редакторів газет, проведеної Національною спілкою журналістів України, проголосували за звернення до Офісу президента, Уряду та Верховної Ради щодо необхідності підтримки українських газет під час війни, надавши НСЖУ мандат на початок переговорів з владою.

У зверненні наголошено, що, з огляду на важливість інформаційної безпеки в часи війни, важливою складовою такої програми має стати підтримка редакцій друкованої преси, особливо на прифронтових та деокупованих територіях. Така підтримка має стосуватися, зокрема, забезпечення якісної поштової доставки видань, доступності газетного паперу, послуг з друку видань тощо.

У своїх виступах на нараді редактори українських видань, значна частина яких мають також свої інтернет-сайти та сторінки й канали в соціальних мережах, говорили про важливість збереження саме друкованої преси, адже значна частина українців наразі не можуть використовувати інтернет через вимкнення електрики і мобільного зв’язку (особливо на прифронтових та деокупованих територіях), відсутність смартфонів і навичок роботи з ними (переважно в літніх людей).

– На українсько-білоруському прикордонні, де не скрізь є інтернет, де тільки нещодавно поставили телеретранслятори, серед людей часто переважають білоруські провладні, а то й російські наративи, й газета часто є єдиним зв’язком із українським суспільством, а той й з усім світом, – зауважила очільниця видання «Володимирецький вісник» Людмила Босик. – Тож ми для людей є необхідним джерелом інформації й, по суті, виконуємо функції інформаційного фронту.

Керівник видання «Наше місто» з Дніпра Олексій Безуглий звернув увагу на те, що росіяни на окупованих територіях буквально засипають людей своєю друкованою пропагандою.

– Окупанти доправляють в оселі по декілька своїх «газет». Вони «відновлюють» газети, які не виходили багато років, але які люди пам’ятають і шанують, заради того, щоб перетворити їх на інструмент своєї пропаганди, – наголосив газетяр.

Редактор видання «Твій вибір» із Волині Тарас Хотимчук у своєму емоційному виступі розповів про високу вартість поштових, друкарських послуг, через що газети стають дуже дорогими, і їх передплата – непідйомною для читацької аудиторії.

– Просимо і благаємо владу та депутатів не вбивати газети! – закликав редактор. – Люди хочуть читати і передплачувати пресу, але не можуть через високу вартість…

Підсумовуючи дискусію, голова НСЖУ Сергій Томіленко наголосив на важливості запровадження державної політики підтримки засобів масової інформації, зокрема – друкованої преси.

– Держава має забезпечити доступ усіх громадян до якісної перевіреної інформації, а отже – сприяти функціонуванню різних видів медіа, в тому числі й друкованих, особливо там, де жодної альтернативи таким виданням немає, – наголосив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, відновлення та розвиток друкованої преси, особливо на прифронтових та деокупованих територіях – серед пріоритетів НСЖУ. Наразі за сприяння Спілки вдалося відновити випуск 30 таких видань, частина з них завдяки міжнародним партнерам НСЖУ отримали стабільне багатомісячне фінансування.