Без категорії

Влада мусить усвідомити значення інформаційного фронту для перемоги і сприяти журналістам

24 квітня відбулось чергове засідання секретаріату Львівської обласної організації НСЖУ.

Традиційно першим питанням порядку денного став прийом до лав спілки нових спілчан. Були розглянуті заяви претендентів на вступ і одноголосним голосуванням прийнято до ЛОО НСЖУ головного редактора сайту “Afisha.it” Михайла Вовчика, директора КП ТРК “Броди” Вячеслава Чижика та журналіста Богдана Ільчишина.

Керівник Центру журналістської солідарності у Львові Андрій Болкун ознайомив присутніх з діяльністю та можливостями ЦЖС. Було наголошено, що тут кожна редакція може отримати засоби захисту для журналістів, які відправляються у відрядження в зону бойових дій: каски, бронежилети й аптечки. Також у Центрі можна попрацювати в час, коли відсутнє енергопостачання в районах розташування редакцій. Офіс має резервний генератор, комп’ютери для роботи та Wi-Fi.

Також члени секретаріату говорили й про загрози, що виникають сьогодні у щоденній діяльності ЗМІ в Україні.

Під час дискусії редактори зазначили, що задля реальної побудови громадянського суспільства в Україні повинен бути конструктивний діалог влади та медіа, оскільки мета у них одна – перемога у війні з росією та розбудова європейської та правової держави. Однак досить часто механізми реалізації цих прагнень суттєво відрізняються. Журналісти відчувають певну цензуру, закритість та непрозорість у діяльності органів влади, втручання чиновників у редакційну політику, несприйняття ними критики. У такій ситуації допомога західних донорів та партнерів українським ЗМІ є надзвичайно важливою. На зустрічі висловлювались побоювання щодо можливості використання владою нового закону “Про медіа” для згортання свободи слова та тиску на журналістів. Також редактори висловили здивування ініціюванням народними депутатами внесення змін у законодавство в частині існування т.зв. неідентифікованих акаунтів у соціальних мережах. Ця ідея теоретично непогана, але в час війни шкідлива для інформаційно-пропагандистської роботи. Й окрім цього кожна така заборона є ознакою певного тоталітаризму, оскільки критеріями кожного демократичного суспільства є вільний обмін інформацією та свобода слова і думки.

Також на секретаріаті ЛОО НСЖУ розглянули питання про перебіг конкурсу “Четверта влада” та підготовку до відзначення Дня журналіста.