Наголос

«Репортери без кордонів»: у 2023 році під час виконання професійних обов’язків загинули 45 журналістів

За даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», протягом 2023 року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 45 працівників медіа. Про це йдеться у щорічному звіті організації за нинішній рік. 

Ця кількість є меншою, ніж минулого року, коли вбитих медійників нараховувалось 57. Але якщо до неї додати всіх журналістів, які загинули під час цьогорічного конфлікту на Близькому Cході (зокрема, — у Газі), незалежно від того, чи були вони на лінії зіткнення, то вона зросте до 56.

«У глобальному масштабі виглядає так, що кількість медійників, убитих під час виконання ними журналістської діяльності або у зв’язку з нею, різко зменшується протягом тривалого періоду часу. Причини? Заходи безпеки в ЗМІ, навчання та використання захисного спорядження, обережність, наслідки боротьби з безкарністю та дії міжурядових організацій. Робота громадських організацій, безсумнівно, також має ефект», — вважають в «Репортерах без кордонів» і вказують на те, що кількість вбитих під час виконання роботи журналістів у 2023 — найнижчий показник із 2002 року, коли він сягав 33. Найбільше представників медіа загинули у 2012 та 2013 роках (понад 140 журналістів), в основному через війни в Сирії та Іраку.  

Цього року в зонах бойових дій під час виконання професійних обов’язків, за даними «Репортерів без кордонів», були вбиті 23 журналісти. Більшість з них – 17 медійників – загинули під час подій на Близькому Сході  (зокрема, 13 — у Газі), під час якої загалом загинуло 63 журналісти (зокрема, 56 — у Газі). Вперше за останні п’ять років у зонах військових дій було вбито більше журналістів, ніж загалом у мирних регіонах, зазначають в організації.

Що стосується кількості журналістів, які нині залишається ув’язненими через їхню професійну діяльність, то їхня кількість дещо скоротилась — з 569 у 2022 році до 521 у нинішньому.

Цьогоріч до трійки країн з найбільшою кількістю медійників, які були ув’язнені у зв’язку з журналістською діяльністю, увійшла Білорусь, приєднавшись до Китаю та М’янми. Режим Лукашенко тримає за гратами 39 медійників. 

Майже чверть від загальної кількості незаконно затриманих журналістів у світі (121 представник медіа) перебувають у в’язницях Китаю.

«Зменшення кількості журналістів, ув’язнених у всьому світі частково можна пояснити зменшенням кількості журналістів у в’язницях Ірану (менше на 24) і Туреччини (менше на 23). Втім, якщо ці дві країни не потрапили до трійки “найсуворіших тюремників”, це не означає, що журналісти там не сидять у в’язницях: одним із методів переслідування журналістів в Ірані та Туреччині є їх повторне ув’язнення. У 2023 році до в’язниці потрапили 43 турецьких та 58 іранських журналістів», — стверджують «Репортерів без кордонів».

У травні 2023 року організація «Репортери без кордонів» (RSF) оприлюднила Індекс свободи слова у 2023 році, згідно з яким склала рейтинг 180 країн світу. Україна в ньому опинилася на 79-ій сходинці. Торік була 106-ю, позаторік — 97-ю.

«Розв’язаний Росією 24 лютого 2022 року збройний конфлікт ставить під загрозу виживання українського медіапростору. У цій інформаційній війні країна перебуває на передовій протидії експансії кремлівської пропагандистської системи», — ідеться на сторінці України в Індексі-2023.