Наголос

МФЖ: Пакет порятунку та майбутнього виживання галузі друкованих ЗМІ

Спільне звернення МФЖ (Міжнародної Федерації Журналістів) та UNI G&P (UNI Graphical & Packaging)

Пандемія COVID-19 призвела до швидкого прискорення тривожних тенденцій, з якими щоденні газети та журнали стикаються протягом останніх 20 років, а саме: повільний, але послідовний перехід від друкованих ЗМІ до цифрових та падіння доходів від реклами.

Падіння читацької аудиторії особливо стосується молоді, яка дедалі частіше віддає перевагу соціальним мережам, а не традиційним ЗМІ. Незважаючи на значне зростання цифрових продуктів у секторі, багато видавців вважали, що їх паперові та Інтернет-продукти будуть доповнювати один одного та відповідати різним інформаційним потребам з боку читачів. Падіння доходів від реклами, по суті, відбулося через зростаючу здатність технічних гігантів GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon та Microsoft) керувати цими потоками.

Під час кризи в галузі охорони здоров’я COVID-19 ми спостерігали різке падіння, особливо у тиражах паперових версій друкованих видань, частково через порушення роботи каналів розповсюдження, включаючи закриття багатьох роздрібних торгових точок та затримки поштової доставки. Поліграфічна галузь друкованої преси також постраждала від зменшення кількості сторінок газет і журналів, оскільки певні розділи ()додатки, такі як спорт, культура та розваги, були скорочені.

Деяким виданням вдалося частково компенсувати падіння продажів друкованих версій завдяки значному зростанню передплат в Інтернеті. Цей перехід до цифрових продуктів, прискорений кризою в галузі охорони здоров’я, може стати незворотним. Навіть попри те, що багато країн поступово виходять із карантинних обмежень, навряд чи без цільових державних підтримок, попит на друковану журналістику повернеться до докризового рівня.

Що стосується доходів від реклами, багато рекламодавців скасували або відклали свої кампанії. Деяким просто вже нічого рекламувати, наприклад, туристичним агенціям, авіакомпаніям, культурній індустрії тощо. Інші вирішили відкласти свої кампанії, щоб не асоціюватись із тривогою через кризу здоров’я. Це вражаюче падіння доходів від реклами залишило дуже багато друкованих засобів масової інформації у скрутному фінансовому стані. Багато хто були вимушені закритися, що призвело до мільйонних втрат. Сьогодні компанії, які вижили, звертаються із проханням про допомогу. У них працюють мільйони робітників, багато з яких висококваліфіковані, чиї

робочі місця під загрозою. Ці робочі місця повинні бути врятовані, щоб мати змогу зберегти галузь друкованих ЗМІ.

Під час кризи в галузі охорони здоров’я COVID-19 багато країн визнали друковані засоби масової інформації критично важливою галуззю. Для демократії надзвичайно важливо забезпечити доступ людей до надійних джерел інформації, написаних журналістами з дотриманням правових та етичних стандартів своєї професії.

Однак, коли галузь друкованих медіа перебуває у кризі, що загрожує її існуванню, то недостатньо просто оголосити її важливою галуззю, не забезпечивши при цьому її засобами, що дадуть змогу продовжувати виконувати освітню та інформативну ролі.

Навіть не говорячи про численні країни, які не поважають свободу преси, викликає занепокоєння те, що все більша кількість дезінформації поширюється в демократичних суспільствах, особливо через Інтернет, покликаних підірвати або дестабілізувати легітимні уряди або поширити ідеї ненависті до меншин, іноземців, жінок тощо.

Поширення такої дезінформації вже показало, що вона може створити благодатний ґрунт для зростання егоїзму, нетерпимості, расизму та крайніх правих партій. Зважаючи на важку економічну кризу, що насувається, яка загрожує ще більше погіршити ситуацію, національним урядам необхідно терміново вжити заходів для захисту галузі друкованих ЗМІ, яка відстоює якість, етику, солідарність, трудові права та основоположні свободи.

Треба закликати національні уряди сприймати друковану журналістику як загальне благо і демонструвати свою підтримку галузі як основи наших демократій.

Для того, щоб забезпечити, що індустрія друкованих засобів масової інформації зможе пережити не лише наслідки нинішньої кризи в галузі охорони здоров’я, а й структурні виклики, що попереду, МФЖ, за підтримки UNI G&P, визначила низку заходів у своїй Глобальній платформі якісної журналістики ( https://www.ifj.org/fileadmin/user_upload/Platform_EN.pdf ). Крім того, UNI G&P та МФЖ закликають національні уряди вжити таких невідкладних заходів:

  • Національні уряди повинні прийняти програми екстреної підтримки для галузі друкованих засобів масової інформації в цілому (журналістика, видавнича справа, друк та розповсюдження), щоб уникнути банкрутства та втрати робочих місць, спричинених серйозним фінансовим впливом кризи охорони здоров’я COVID-19.
  • Усі національні уряди та Європейський Союз повинні надавати необхідні кошти, в тому числі шляхом запровадження податку на цифрові послуги, для підтримки всієї галузі друкованих ЗМІ. Представники компаній у цьому секторі та профспілок, що представляють працівників сектору друкованих ЗМІ, повинні бути залучені до адміністрування залучених коштів. Залежно від практики на національному рівні, це залучення може мати форму спільного управління коштами профспілок або консультацій щодо загальних принципів прийнятності фінансування.
  • Підтримка друкованих ЗМІ повинна враховувати цифровий розрив у межах країн, а також вподобання читачів. Друковані засоби масової інформації гарантують доступ до поглибленої, актуальної інформації тим частинам населення, яким не вистачає навичок цифрової грамотності чи доступу до Інтернету. Тому вони допомагають усунути дискримінацію щодо доступу до інформації за віком, доходом чи географічним розташуванням.
  • З огляду на те, що кожен у демократичному суспільстві має право на доступ до якісної інформації, уряди не повинні використовувати пакети підтримки, щоб надати перевагу якомусь конкретному ЗМІ. Вони повинні забезпечити наявність паперових видань по всій країні за доступною ціною.
  • Фінансова підтримка повинна надаватися друкованим ЗМІ лише за таких умов:
  • право на публічний діалог та права профспілок дотримуються відповідно до конвенцій Міжнародної Організації Праці;
  • дотримання колективних договорів;
  • заборона звільнень, якщо видання отримує прибуток;
  • річні звіти є публічними та прозорими;
  • повага до гендерних та інших прав;
  • компаніям, які отримають підтримку, забороняється протягом п’яти років брати участь у злиттях, поглинаннях або викупі акцій, що призведуть до скорочення робочих місць або зменшення заробітної плати.
  • Національні уряди повинні залишатися строго нейтральними щодо формату друкованих засобів масової інформації, що використовуються в кампаніях з підвищення грамотності для молоді, сімей та дітей шкільного віку.
  • Національним урядам рекомендується ознайомитися з доповіддю Європейського співробітництва в галузі науки і технологій (COST) під назвою «Еволюція читання в епоху діджиталізації», щоб отримати додаткову інформацію про переваги і недоліки читання цифрових та друкованих ЗМІ, а також дотримуватися рекомендацій, що містяться в спільній заяві UNI Europa «Друк є життєво важливим для майбутнього читання». (https://www.uni-europa.org/wp-content/uploads/2020/04/201907-future-of-reading-long.pdf)
  • З оригінальним текстом англійською мовою ви можете ознайомитися за цим посиланням.

UNI Graphical & Packaging (UNI G&P) налічує понад 800 000 членів. Ці члени працюють у різноманітних секторах, включаючи газети, загальну поліграфію, безпеку, захист друкованої продукції, розповсюдження та упаковки. UNI Graphical & Packaging є частиною UNI Global Union. UNI Global Union – це глобальний орган, що об’єднує 20 мільйонів членів, які працюють у сферах послуг із понад 150 різних країн у найбільш швидкозростаючих секторах світу. Більше інформації за цим посиланням: https://www.uniglobalunion.org/

Міжнародна Федерація Журналістів, найбільша у світі журналістська організація, що представляє 600 000 медіа-професіоналів із 187 профспілок та асоціацій у понад 140 країнах. МФЖ підтримує журналістів та їх профспілки, коли вони борються за свої промислові та професійні права, і створив Міжнародний фонд безпеки для надання гуманітарної допомоги журналістам, які цього потребують. Національна спілка журналістів України є членом МФЖ. Більше інформації за цим посиланням: https://www.ifj.org/