Наголос

Захист друкованих ЗМІ, захист робочих місць, захист демократії: глобальна кампанія ЗА майбутнє журналістики

Коаліція глобальних профспілок, яка представляє майже 21 мільйон працівників у всьому світі, розпочинає кампанію з порятунку друкованих ЗМІ. UNI Global Union та Міжнародна Федерація Журналістів закликають національні уряди оподатковувати великі інтернет-компанії та підтримувати друковані ЗМІ. Про це повідомляється на офіційному сайті МФЖ.

Міжнародна Федерація Журналістів (МФЖ) та UNI Global Union оголосили план дій, спрямований на те, щоб уряди прийняли екстрені рятувальні пакети для галузі друкованих засобів масової інформації в цілому (журналістика, видавнича справа, друк та розповсюдження), а також запровадили податок на цифрові послуги таких технологічних гігантів, як Amazon, Google та Facebook, які отримують основні прибутки від ринку інтернет-реклами.

Криза Covid-19 прискорила тривале падіння доходів від реклами в ЗМІ. Тільки цього року дохід зменшився на 20 відсотків. Значна частина цих грошей була втрачена через технологічні компанії. Наприклад, у 2018 році Google заробив 4,7 мільярда доларів за рахунок поширення новин – але він не ділився цими грошима з журналістами, які виробляли цей контент.

«Поточна глобальна криза в сфері охорони здоров’я значно збільшує великі труднощі, з якими стикається сектор друкованих ЗМІ», – зазначає Генеральний секретар Міжнародної Федерації Журналістів Ентоні Беланжер «Уряди мають невідкладно відреагувати. Цей сектор є суспільним благом і найважливішим стовпом наших демократій. Можновладці це добре знають. Дійсно, під час COVID кризи вони визначили цей сектор як важливий. Сьогодні вони не можуть просто спостерігати за судном, що тоне, зі своїх балконів».

Напередодні важкої економічної кризи, що насувається, спілки хочуть, щоб національні уряди втрутились та захистили робочі місця в ЗМІ, захистили галузь друкованих ЗМІ, яка виступає за якість, етику, солідарність, трудові права та основоположні свободи.

«Стан наших демократій визначається можливістю притягти до відповідальності людей при владі, а журналісти – ті, хто найчастіше висвітлює політичні та корпоративні зловживання владою», – говорить Крісті Хоффмангенеральний секретар UNI Global Union. «Друковані засоби масової інформації відіграють важливу роль у розповсюдженні цієї інформації та підтримці онлайн-компонентів журналістики».

Якщо не вжити заходів, тисячі ЗМІ можуть закритися, а сотні тисяч робочих місць будуть втрачені через ущільнення в медіа-секторі та втрати рекламних доходів.

МФЖ та UNI прийняли спільне звернення до національних урядів під назвою “Пакет порятунку та майбутнього виживання галузі друкованих засобів масової інформації”. Спілки, які є членами цих федерацій, зможуть використовувати ці положення для лобіювання підтримки засобів масової інформації.

Нікола Костянтинукерівник відділу Graphical & Packaging сектору UNI, сказав: «Друковані засоби масової інформації є соціальним благом, а ланцюжок роботи засобів масової інформації довгий і включає мільйони людей – журналістів, редакторів, коректорів, друкарів, дизайнерів, фотографів, а також працівників доставки, пошти та продавців книг».

«Ці підприємства – і люди, які працюють на них? зазнають шкоди через несправедливе ухилення від сплати податків, вигування доходів від реклами великими технологічними компаніями. Ми просимо уряд втрутитися, щоб люди, які виробляють та розповсюджують новини, від яких ми залежимо, отримували справедливу частку».