Новини спілки

НСЖУ запрошує нових урядовців та депутатів на Всеукраїнську нараду редакторів газет

Всеукраїнську нараду редакторів національних та регіональних газет для розгляду критичної ситуації з доступу українців до преси ініціює Національна спілка журналістів України.

Нарада, яку проведуть 21 листопада, розглядається як майданчик для дискусій про неякісну поштову доставку,  агресивну тарифну політику «Укрпошти» та різке скорочення її мережі, про захист національного інформаційного простору та впровадження державної політики підтримки українських ЗМІ. У НСЖУ наголошують, що нова владна команда не повинна брати приклад з попередніх Уряду та Президента, які свідомо ігнорували проблеми української преси.

  • Паралельно з необхідними проектами діджиталізації, Уряд має дбати і про доступ українців до традиційних ЗМІ, – переконаний голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Багато районів та сіл мають проблеми з прийомом телевізійного сигналу, проникненням швидкісного мобільного інтернету, тому газети є надзвичайно важливим елементом єдиного українського інформаційного поля. До всього, роль газет як джерела перевірених і потрібних місцевих новин є визначальна. Тому від нового Уряду і Президента видавці очікують реальних дій на покращення доступу українців до друкованих ЗМІ та поштових послуг загалом.

У Спілці журналістів звертають увагу на те, що критично важливо підтримати місцеві газети Донецької, Луганської, Херсонської та Харківської областей, адже ці регіони межують із окупованими територіями. Водночас, мова йде про створення сприятливих умов для ведення місцевого медіабізнесу, а не про поширення примітивної пропаганди.

  • Нині «Укрпошта» з передплати за наші газети (а вони найтиражніші на Житомирщині) забирає від загальної суми передплати аж 50%.  Це нічим не виправдане здирництво!, – зазначає шеф-редактор газети «ЕХО» Володимир Яцкевич. – Як же вижити газетам України, в т.ч. і нашим, за такихграбіжницьких тарифів, коли треба платити за дорогущий газетний папір, платити величезні суми за друк газет, за зарплату працюючим, за компослуги, пальне, податки?…

Запрошення взяти участь у роботі Всеукраїнської наради редакторів газет надіслано до Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, Міністра культури Володимира Бородянського, Міністра інфраструктури Владислава Криклія, гендиректора АТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського, народних депутатів, Офісу Президента.

Попередню Всеукраїнську нараду редакторів газет НСЖУ провела у лютому цього року, участь у ній взяли понад 100 газетярів. Головні пропозиції стосувалися заклику до Уряду Володимира Гройсмана накласти мораторій на закриття поштових відділень та скорочення персоналу Укрпошти, провести незалежний аудит поштових тарифів та схвалити державну програму підтримки преси в Україні – за зразком моделей підтримки друкованих ЗМІ в європейських країнах.

НСЖУ запрошує редакторів (представників) національних та місцевих газет реєструватися для участі у Всеукраїнській нараді, заповнивши спеціальну форму.