Наголос

На чому “паразитує” Ірина Подоляк ?Яка вірно продовжує справу Ганни Герман ! Шановні колеги ,закликаємо до дискусії.

Національні творчі спілки вкотре стали поперек горла борцям ” за відродження культури “. Рупор регіоналів Ганна Герман вже не один раз заявляла про необхідність ліквідації творчих об’єднань інтелігенції . І це зрозуміло , бо творча інтелігенція давно вийшла з під-впливу чиновників . Герман відійшла . Тепер її справу гідно продовжує Ірина Подоляк ,яка за особливі заслуги у розвалі культури та із за злості , що ганебно програла вибори до Верховної Ради України взялася за знищення творчих спілок . Підкреслимо , що не її це справа , об’єднуватись громадянам України чи не об’єднуватися для вирішення в тому числі професійних питань .

Заступниця міністра культури, молоді і спорту Ірина Подоляк вважає, що варто припинити фінансування національних спілок з державного бюджету. Це має поширитися на спілки письменників, журналістів та інших митців. Про це вона заявила в ефірі Радіо Культура.

Ірина Подоляк вважає національні спілки пережитком Радянської України. На її думку, за допомогою таких спілок митців намагалися “задобрити” та зробити лояльними до влади.

“У мене було багато дискусій з колишнім головою Українського інституту національної пам’яті Володимиром В’ятровичем. Ці системи, ці інституції були створені у часи Радянського Союзу. Творчі спілки були створені у часи тоталітаризму, у часи сталінізму для того, аби об’єднати митців у різні професійні групи для того, аби зробити їх керованими та лояльними до влади. Усе це робилося за певні винагороди: квартири, майстерні, державні замовлення. Чи хочемо ми, щоб Україну представляли ці інституції, які втілюють собою Радянську Україну?” – запитує заступниця міністра культури.

Так, міністерство культури вже раніше подавало пропозицію до Кабінету Міністрів про те, щоб припинити фінансування національних спілок.

“Але у Верховній Раді є багато надпатріотів, які вважають, що якщо перестати фінансувати творчі спілки, які насправді вже нічого не продукують та не акумулюють важливі процеси… Наприклад, чому професійні об’єднання письменників та поетів не могли б ініціювати зміни до закону про авторське право? Натомість спілки займаються невідомо чим, паразитують на бюджетах, щомісяця отримують зарплату та здають свої приміщення в оренду якимсь ресторанам. Це вже давно не є саморегулююче професійне об’єднання людей зі спільними цілями та завданнями”, – переконана Ірина Подоляк.

Діяльність творчих спілок спілок регулюється законом “Про професійних творчих працівників і творчі спілки” від 1997 року. Згідно з ним, творча спілка – це добровільне об’єднання професійних творчих працівників відповідного фахового напряму в галузі культури та мистецтва, яке має фіксоване членство і діє на підставі статуту.