Всеукраїнські новини

ЗВЕРНЕННЯ Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України щодо ситуації навколо Академії сухопутних військ

30 травня на засіданні секретаріату Львівської обласної організації НСЖУ прийнято заяву до медійників, органів влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів. Подаємо повнотекстово:

Свобода слова є однією з основних цінностей демократичного суспільства. Вона відрізняє Українську державу від тоталітарних систем, однією з яких сьогодні є російська федерація.

Збройна боротьба українського народу проти російського агресора є ще й боротьбою за право жити у суспільстві, де кожна людина може вільно думати та висловлюватися.

Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України звертається до органів влади, місцевого самоврядування, державних установ та організацій, правоохоронних органів – сприяти дотриманню свободи слова, уникати цензури та тиску на представників медіа.

Закликаємо журналістів, засоби масової інформації, усю медійну спільноту –відстоювати своє право на вільне висловлювання та протистояти тиску, який може чинитись, зокрема й злочинними способами.

Водночас, не менш важливою є відповідальність медіаспільноти за кожне слово та букву. Підступний російський ворог, не маючи змоги здолати українців на полі бою, намагається посіяти у нашому суспільстві зерна ворожнечі, розбрату та зневіри, подекуди роблячи це і під умовно благими гаслами.

Закликаємо колег-журналістів, щоб не бути інструментом маніпуляцій та спекуляцій на чуттєво важливих для суспільства темах, джерелом поширення фейків та брехні, ретельно перевіряти факти, дотримуватися професійних принципів та стандартів журналістики.

Окремо звертаємось до медіаспільноти щодо ситуації із дискредитації Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Найпотужніший військовий навчальний заклад держави, який робив і робить визначальний внесок у забезпечення її обороноздатності, сьогодні став об’єктом огульної та безпідставної критики, метою якої є руйнування системи підготовки Українського війська.

Закликаємо всіх журналістів з відповідальністю ставитись до будь-яких заяв, що лунають стосовно Національної академії, ретельно їх перевіряти, дотримуватись балансу думок. За умов недотримання стандартів журналістики наша медіаспільнота може стати учасником диверсії проти Сил оборони України.

Журналістика – це об’єктивність та відповідальність перед суспільством!