Наголос

Потураєв про «темники» в «Укрінформі»: В Україні не має існувати державних медіа

Голова парламентського комітету з гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від фракції «Слуга народу» Микита Потураєв заявив, що в Україні не має існувати державних медіа. Так він прокоментував інформацію про поширення «темників» колишнім керівництвом «Укрінформу» на конференції «Життя у тривалій війні», передає hromadske.

Потураєв заявив, що Україні необхідно завершити медіареформу, яка передбачає виконання зобов’язань щодо відсутності в країні державних медіа.

«Я не вважаю, що ми через цю історію (інформація про «темники» в «Укрінформі», — ДМ) повертаємося до епохи “темників” і цензури, але я вважаю, що ця історія свідчить про те, що нам треба завершити врешті медіареформу», — сказав нардеп. 

За його словами, «Укрінформ» «не мав би існувати в такому вигляді». Потураєв вважає, що необхідно прийняти закон про «Укрінформ».

На його думку, таку велику мультимедійну агенцію як «Укрінформ» не варто ні з ким зливати, а потрібно її реформувати за зразком НСТУ. Парламентар пропонує використати погоджений західними партнерами та Україною закон про НСТУ, переробити його і створити незалежну державну агенцію — «з незалежною наглядовою радою, з незалежним правлінням, з редакційними й журналістськими стандартами». 

«Кожну державу треба стримувати. Державу, зокрема, стримують громадянське суспільство і незалежні медіа. Державних медіа в Україні не має бути. Завдання державні можна чудово передати НСТУ для виконання..», — заявив депутат.

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов’язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників «темники», тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

Після цього голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що звернеться до Нацради з питань телебачення і радіомовлення та Офісу генпрокурора щодо фактів тиску на журналістів та поширення «темників» з боку колишнього керівництва «Укрінформу», оприлюднених у статті «Української правди».

Автор: Роман Мельник