Всеукраїнські новини

ЄФЖ готова на довгостроковій основі підтримувати українських журналістів

На необхідності довгострокової допомоги українських медіа наголошено в запропонованому НСЖУ та схваленому днями зверненні Європейської федерації журналістів, яка представляє майже 300 тисяч журналістів Європи

– Журналісти в Україні втрачають не лише свободу та життя, а й здоров’я, майно, ньюзруми, можливість залишатися у своїй професії. Вони змушені виїжджати подалі від фронту, але навіть там на них чекає небезпека», – наголосив, виступаючи на Щорічних зборах ЄФЖ голова НСЖУ, член виконкому ЄФЖ Сергій Томіленко.

У зверненні зазначається, що екстрена допомога від міжнародних організацій, національних спілок та асоціацій журналістів європейських та інших країн дозволила НСЖУ допомогти понад 4,5 тисячі журналістів і понад 200 редакціям, зокрема відновити випуск 30 газет на прифронтових територіях.

Проте короткий горизонт планування призводить до скорочення робочих місць журналістів і до утворення «новинних пустель». Тому українським медіа вкрай потрібна саме дострокова допомога донорів.

Публікуємо повний текст звернення.

Про важливість відновлення медіа як невід’ємної частини відновлення України

Українські незалежні медіа відіграють критичну роль як надійні джерела інформації в умовах широкомасштабної війни. Понад два роки українські журналісти виконують свою роботу в екстремальних умовах фізичної небезпеки та економічної кризи.

 Українській медіаіндустрії бракує фінансової основи для відновлення через кілька факторів:

1)відсутність традиційних джерел доходів: падіння рекламного ринку в регіонах, звужений ринок у столиці

2)міграція населення і зменшення надходжень від передплати;

3)втрата інтересу великого бізнесу до збереження медіа;

4)відсутність програм інституційної підтримки медіа.
Через це більшість українських медіа потерпають від невизначеності майбутнього, фінансових проблем та браку кадрів.

Допомога від міжнародних організацій, у тому числі від Emergency Fund, створеного Європейською та Міжнародною федераціями журналістів, і завдяки внескам спілок та асоціацій журналістів європейських країн підтримала українських журналістів у найбільш критичний період. За підтримки міжнародних партнерів Національна спілка журналістів України допомогла понад 4,5 тисячі журналістів і понад 200 редакціям, зокрема відновила випуск 30 газет на прифронтових територіях.

Проте короткий горизонт планування призводить до скорочення робочих місць журналістів і до утворення «новинних пустель». Ці прогалини заповнює деструктивна російська пропаганда, неперевірені та анонімні джерела інформації, що підвищує чутливість аудиторії до дезінформації.

Ці проблеми порушує White paper, напрацьований коаліцією Global Forum for Media Development (GFMD) в 2023 і де була врахована значна частина пропозицій Національної спілки журналістів України.

Професійна журналістика має великий вплив на підвищення прозорості і підзвітності влади, що особливо важливо в умовах, коли міжнародні донори спрямовують до України значні кошти для відновлення.

Але програми відновлення, презентовані українським урядом та урядами країн Європи, не передбачають відновлення медіа. Це створює ситуацію, коли в постраждалих регіонах громадськість не має можливості проконтролювати витрачання коштів на оновлення інфраструктури – через закриття медіа в цих регіонах.

Конгрес Європейської федерації журналістів закликає донорів розробити програми довгострокової підтримки українських медіа та зробити такі програми частиною планів відновлення України.

Конгрес доручає виконкому ЄФЖ:

  • звернутися до Європейської комісії з пропозицією розглянути питання довгострокової підтримки українських медіа як частини плану відновлення України;
  • звернутися до урядів країн Європейського союзу із закликом включити відновлення медіа як окремий напрям до програм допомоги у відновленні України;
  • розглянути можливість передачі частини конфіскованих активів Російської Федерації для довгострокової підтримки українських медіа і журналістів, які потерпіли внаслідок збройної агресії;
  • підписати від імені Європейської федерації журналістів White paper ‘Long-term financial support for Ukrainian media and journalists’, напрацьований GFMD за участі НСЖУ.

Звернутися до уряду та парламенту України із закликом:

  • створити незалежний фонд підтримки українських медіа як прозорий і справедливий механізм розподілу фінансової підтримки редакціям; залучити до управління Фондом українські медіаорганізації;
  • надати податкові та інші форми допомоги українським медіа для полегшення фінансового тиску в умовах війни та відсутності традиційних джерел фінансування.