Всеукраїнські новини

Європейська федерація журналістів підтримує Україну

«Моя позиція – однозначно в підтримку українців. Як і багато інших країн, що пройшли через війну, ми разом з українським народом наразі знову переживаємо біль, який нікуди не дівся із серця за ці роки, травма війни – це вже на все життя…» – наголосила президентка Європейської федерації журналістів, хорватська медійниця Майя Север під час зустрічі 22 травня в столиці Косова Приштині з українськими журналістами – учасниками міжнародної програми професійного захисту медійників «Резиденція в Косові».

У зустрічі взяли участь і очільники національних спілок журналістів України і Косова – Сергій Томіленко і Джемайль Реджа.

23-24 травня в Приштині проходить щорічне зібрання ЄФЖ.

Під час зустрічі з журналістами Майя Север високо оцінила активність і професіоналізм Національної спілки журналістів України, голова якої Сергій Томіленко є членом виконкому ЄФЖ.

Вона наголосила на важливості вільної, чесної та сміливої журналістики.

– За кожною цифрою, фотографією і фактом стоять конкретні люди, обличчя, їхні історії життя… Журналісти працюють щодня, щоб донести це до своєї аудиторії. Важливо залишатися в професії попри війну та обставини, – наголосила Майя Север.

Виступаючи під час зустрічі від імені українських медійників, секретар НСЖУ Сергій Шевченко розповів про здобутки своїх колег у дистанційній професійній діяльності в Приштині. Він наголосив, зокрема, що важлива саме ця мета перебування українців у міжнародній програмі й подякував її співорганізаторам за всебічну підтримку працівників інформаційної сфери – колег як з України, так і з Афганістану (з останньої країни нині мають захист у Косові двоє медійників, які так само спілкувалися з президенткою ЄФЖ).

– Те, як українців приймають у Косові, дуже зворушує. Гостинність виявляється в усьому – від великої роботи, яку косовські журналісти роблять, висвітлюючи війну в Україні, а косовська влада і благодійники – надаючи в Косові притулок українським медійникам, – до здавалося б дрібниць. Асоціація журналістів Косова зробила українцям сюрприз – торт із зображеннями прапорів Косова і України та щирими словами «Ласкаво просимо у Косово», – розповів Сергій Томіленко. – А поселили нас, українців, у готелі з вікнами на банер «Вільна Україна»!