Всеукраїнські новини

Використання штучного інтелекту в роботі медіа

Невідомий – працьовитий – підступний… Усе це про нього, про штучний інтелект (ШІ), та він журналістам не конкурент!

Перший навчальний курс «Використання штучного інтелекту в роботі медіа» для працівників регіональних ЗМІ організували та провели Український інститут підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси спільно з Національною спілкою журналістів України за сприяння Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Курс охопив близько 100 керівників та фахівців регіональних медіа з 14 областей України.

– Сьогодні інструменти штучного інтелекту вже почали застосовувати в роботі медіа, і важливим є те, щоб цей процес відбувався в рамках дотримання журналістських стандартів та правил інформаційної безпеки, – зазначив у вітальному слові голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Вдячний нашому колезі Глібу Головченку та Укртелерадіопресінституту за увагу до цієї теми та організацію спеціального курсу для журналістів.

Сергій Томіленко зазначив, що Національна спілка журналістів України тісно співпрацює з Укртелерадіопресінститутом в напрямі підвищення кваліфікації журналістів та опанування ними нових навичок і компетенцій.

– Сучасні технології є невід’ємною частиною медійної галузі. Тож стрімкий розвиток інструментів штучного інтелекту не міг не позначитися і на роботі журналістів, – наголосив директор Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси, доктор педагогічних наук, секретар Національної спілки журналістів України Гліб Головченко. – Однак, як багато хто з нас уже мав змогу помітити, сьогодні в умовах інформаційної війни росія використовує штучний інтелект для створення фейків та інформаційних вкидань. Як не потрапити на гачок фейків, створених за допомогою штучного інтелекту, і не стати дезінформатором для своїх читачів, глядачів, слухачів? Як використовувати ШІ для фактчекінгу і як інструменти штучного інтелекту можуть допомогти у створенні аудіовізуального контенту? Про все це з акцентом на інформаційну безпеку йдеться під час курсу, створеного Укртелерадіопресінститутом для працівників медіа, – підкреслив Гліб Головченко.

Презентацію про основні принципи роботи штучного інтелекту з розлогим детальним супроводом представив слухачам викладач вищої категорії (завідувач) відділення сучасних інформаційних технологій та медіаграмотності у сфері ЗМІ Укртелерадіопресінституту Денис Замрій. Медіатренер ознайомив аудиторію з можливостями штучного інтелекту для роботи з текстами, надав огляд основних сервісів ШІ, на практиці показав, як за допомогою генеративного штучного інтелекту отримувати тексти, зокрема, презентації, медіа плани, здійснювати фактчекінг. А також продемонстрував, як використовувати штучний інтелект для роботи з відео і зображеннями, ознайомив з основними сервісами – Midjourne, Leonardo AI, Pika Labs, HeyGen. продемонстрував можливості ШІ різних сервісів з генерування продуктів, надав посилання на сервіси для роботи з ШІ.

Надані знання та навички викликали великий інтерес серед працівників регіональних ЗМІ. Водночас зазначалося, що, хоча ШІ й здатний швидко навчатися, вдосконалюватися й опановувати дедалі складніші завдання, все ж таки на нього можна розраховувати як на інструмент рутинної роботи. Творчих працівників він не замінить.

Огляд рекомендацій Комісії з журналістської етики, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення надала слухачам навчального курсу Укртелерадіопресінституту перша секретар Національної спілки журналістів України, членкиня Комісії з журналістської етики Ліна Кущ. Вона зазначила, що НСЖУ акцентує увагу на дотриманні журналістських стандартів як важливої складової під час використання штучного інтелекту. Адже за весь контент медіа, його правдивість, відповідає редактор видання. Особливу увагу Ліна Кущ звернула на те, що застосування ШІ в ході підготовки публікації може ненавмисно відкрити джерело інформації, призвести до витоку і подальшого використання непідтверджених фактів. Саме потенційні небезпеки, які чатують на користувачів ШІ, спонукали Європарламент ухвалити Європейський акт про штучний інтелект. Європейська Федерація журналістів, до якої входить і НСЖУ, керується також Паризькою хартією щодо принципів використання ШІ. На основі рекомендацій Комісії з журналістської етики Міністерство цифрової трансформації України запропонувало журналістам дотримуватися спеціально розроблених для медіа рекомендацій.

Спеціальний курс навчання організовано за рекомендаціями Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства цифрової трансформації України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Модератор навчального курсу – викладачка вищої категорії відділення преси на електронних ЗМІ Укртелерадіопресінституту Світлана Писаренко.

Укртелерадіопресінститут надав учасникам запис лекцій, презентації та документи, що регламентують роботу медіа з використанням штучного інтелекту онлайн курсу, проведеного з використанням ZOOM.