Наголос

Орган співрегулювання у сфері аудіовізуальних медіа провів загальні збори і затвердив проєкт статуту

Робоча група зі створення органу спільного регулювання у сфері аудіовізуальних медіа, що була обрана у грудні 2023 року, 6 березня 2024 року провела установчі загальні збори та затвердила проєкт Статуту громадської спілки «Орган спільного регулювання у сфері аудіовізуальних медіа-сервісів».

Таким чином, робоча група виконала норму Закону України «Про медіа», що передбачена частиною шостою статті 93 та упродовж трьох наступних місяців має зареєструвати громадську спілку в Міністерстві юстиції України.

Національна рада отримала протокол засідання робочої групи, де затверджено назву органу, а також проголосовано за проєкт статуту, і протокол установчих загальних зборів громадської спілки «Орган спільного регулювання у сфері аудіовізуальних медіа-сервісів», де зазначено засновників громадської спілки, затверджено назву і статут, представлений робочою групою, мету діяльності спілки.

Основна мета діяльності громадської спілки – забезпечення участі суб’єктів у сфері аудіовізуальних медіа в розробці та визначенні вимог до змісту інформації, яка поширюється медіа, та недопущення цензури і зловживання свободою слова, зокрема, шляхом розробки та затвердження кодексів (правил) створення та поширення інформації, забезпечення функціонування механізму надання висновків, а також ведення аналітичної, експертної, дослідницької, просвітницької та методологічної діяльності.

Визначено також, що органами управління громадської спілки є загальні збори членів спілки, правління і директор. Директором обрано Оксану Панасівську – відому телевізійну продюсерку, медійну експертку, журналістку, сценаристку і медіатренерку.

До кінця червня 2024 року мають бути зареєстровані у відповідному порядку ще два органи співрегулювання – у сфері аудіальних медіа та онлайн-медіа. Нині Національна рада очікує від робочих груп передбачені законом документи, аби оприлюднити їх на своєму вебсайті.

Ініціатив від суб’єктів медіа про створення органів співрегулювання у сфері друкованої преси та платформ спільного доступу до відео до Національної ради наразі не надходило.