Наголос

В Україні заснували мистецьку премію на честь загиблого фотографа МВС Миколи Анацького

Премією у розмірі 20 тисяч гривень нагороджуватимуть фотохудожників та фотожурналістів за визначні твори, що відзначаються високим професіоналізмом.

Уряд заснував премію у сфері фотомистецтва імені Миколи Анацького, яка має привернути увагу суспільства до важливості мистецтва фотографії, особливо у воєнний час. Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики. 

«Сьогодні саме фотомитці миттєво фіксують ключові моменти нашої історії. Фотографи, як і воєнні журналісти, наражають себе на небезпеку. Багато з них вже ніколи не повернуться додому. Але їх фотознімки продовжують доносити правду про війну в Україні всьому світу», — сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політикиРостислав Карандєєв. 

Премією у розмірі 20 тисяч гривень нагороджуватимуть фотохудожників та фотожурналістів за визначні твори, що відзначаються високим професіоналізмом. Журі також враховуватимуть актуальність тематики світлин, фіксацію історичних моментів й внесок у розвиток та популяризацію українського фотомистецтва.

Комунікаційник, провідний інспектор Департаменту комунікації МВС, фотограф Микола Анацький загинув 18 січня 2023 року внаслідок катастрофи гвинтокрила у Броварах під Києвом разом з керівництвом МВС та цивільними.

Він народився та виріс у Бахмуті Донецької області. Був гвардійцем, служив у батальйоні «Донбас». Пізніше перевівся до лав батальйону оперативного призначення НГУ ім. С. Кульчицького. Мав позивний «Майстер».

Микола Анацький також фіксував події російсько-української війни. Зокрема, саме йому належать світлини командирів «Азову» у Туреччині, куди тих привезли після визволення із російського полону.