Всеукраїнські новини

Журналові «Універсум» – тридцять років!

Три десятиліття на варті української державності.

«Багато років поспіль я з насолодою беру до рук нове число елітарного українського журналу «Універсум», учитуюсь у блискуче ілюстровані тексти, просякнуті турботою про долю нашої держави. Без нього важко уявити сьогодні інтелектуальний пейзаж України, логіку її багатовікової боротьби за незалежність.

Тому з особливим зацікавленням я прочитав підготовлену до друку монографію Вікторії Романчук, що є першою фундаментальною спробою наукового осмислення такого важливого для національної політично-публіцистичної історії явища, яким є «Універсум» упродовж тридцяти років свого існування.

Авторці вдалося, на мій погляд, створити науковий, багатий на ідеї та факти літопис цього журналу – унікального, воістину енциклопедичного видання, на сторінках котрого яскраво закарбована сучасна історія України, наш поступ і наші трагедії.

«Універсум» – своєрідний рекордсмен на ринку вільної вітчизняної політичної думки: він довів свою життєспроможність й актуальність, перемігши в конкурентній боротьбі чимало споріднених видань, які канули в Лету.

За три десятиліття «Універсум» утвердився як загальнонаціональний вісник державного відродження, осередок дискусій щодо пекучих проблем сьогодення, прогностичних пошуків шляхів розвитку України в конфліктному глобальному середовищі майбутнього.

Слід привітати ініціативу В. Романчук – не створити літературно-критичний огляд журналу, а здійснити глибоке наукове дослідження генези та спрямувань «Універсуму», проаналізувати й систематизувати доробок усього корпусу унікального видання.

Потреба в такому історико-філософському дослідженні аж надто очевидна: без наукового осмислення власної політичної історії не можливе розуміння успіхів та помилок українського державотворення, ролі тих гальмівних сил, які стояли (і стоять) на заваді перетворення України в повноцінну європейську демократичну державу.

Уся історія журналу «Універсум» від перших його чисел до останніх публікацій свідчить про пристрасну відданість редакції та авторського колективу побудові нового типу аналітичного видання, у якому яскраве публіцистичне слово поєднувалось би з глибиною історичних суджень, а бездоганна державницька позиція підкріплювалась прогнозами розвитку подій в Україні та світі.

Журнал завжди обстоював українські ідеї та інтереси, майбутнє Української держави. Сам перелік авторів свідчить про «україноцентричність»: від Я. Дашкевича до І. Дзюби, від І. Драча – до М. Слабошпицького, від Є. Марчука – до Б. Гаврилишина.

Важливим напрямом діяльності видання є відновлення історичної пам’яті українського народу, без якої немислимою бачиться побудова національної держави.

На відміну від багатьох західних науково-подібних видань, що ховаються за машкарою «об’єктивності», «нейтральності», «Універсум» веде відкритий бій із ворогами України – росією, її імперсько-рашистською ідеологією, із «русскім міром» та його п’ятою колоною в Україні.

Переконаний, що монографію В. Романчук з великим інтересом зустріне широке коло читачів – патріоти України, історики, політики, журналісти та університетські дослідники – усі, кому не байдужа доля української державності, навколо якої точаться запеклі бої на російсько-українському фронті й загострюється глобальний конфлікт між силами Світла й Демократії та материком Зла й Темряви», – написав у своєму матеріалі в «Українській літературній газеті» Юрій ЩЕРБАК, письменник, Надзвичайний і Повноважний посол України, Голова Ради українсько-польського Незалежного Медіа Форуму.