Всеукраїнські новини

У пріоритеті журналістські розслідування

«Підтримка якісної журналістики, боротьба з дезінформацією, безпека журналістів, журналістські розслідування, саморегулювання медіа, гендерна рівність – ось основні напрямки діяльності International Media Support, однієї з найбільших у Скандинавському регіоні організацій, що підтримують медіа», – каже медіаексперт Роман Кіфлюк, консультант IMS по Україні.

Проте, додає Роман, IMS не є донором в класичному вигляді, ця організація і сама подається на різноманітні гранти, а потім ті гранти розподіляє в інших країнах.

IMS створена більше двадцяти років тому в Данії. Організація підтримує медіа в більш ніж 30 країнах світу. Насамперед підтримку отримують країни, де виникають воєнні конфлікти, є загроза професійній діяльності журналістів. Тепер підтримку IMS отримує і Україна.

– Журналістські розслідування на місцях – актуально і в пріоритеті підтримки, – каже Роман. – Наразі Україна отримує велику кількість допомоги, планується й надалі отримати багато коштів на відбудову. В IMS передбачена підтримка журналістських розслідувань, а особливо – на місцях. І, якщо у вас немає такого напрямку, радив би серйозно розглянути можливість розвитку розслідувальної журналістики.

Є такий напрямок – emergency, що в перекладі на українську – аварійний, екстрений, непередбачений випадок, критичне становище.

Досвід отримання такої підтримки від IMS має керівник «Обріїв Ізюмщини», секретар НСЖУ Костянтин Григоренко з Харківщини, деякі інші місцеві українські видання.

Це були кошти на релокацію, придбання обладнання, на підтримку журналістів, які опинилися в небезпечній або скрутній ситуації. І хоча це невеликі кошти, але за їхньою допомогою можна було певний час працювати, підтримувати свою професійну діяльність.

Також із цього фонду було надано кошти на створення Львівським медіафорумом Львівського медіахабу. Там приймали журналістів, які або зупинялися у Львові, або, подорожуючи, перебували там тимчасово.

Ідея проєкту «Коаліція з боротьби з дезінформацією» – не лише знаходити ефективні інструменти боротьби з дезінформацією, а й ділитися цим досвідом з іншими країнами.

Ми бачимо, наскільки російська пропаганда і дезінформація вплинула на ситуацію у великомасштабній війні в Україні. Отже нині Україна має колосальний досвід боротьби з дезінформацією, і треба, щоб цей досвід допоміг іншим країнам, щоб у них не сталося того, що сталося в нашій державі. Українські журналісти мають можливість публікувати матеріали з цієї проблематики не тільки в Україні, а й за кордоном.

Міжнародна тренінгова програма в справі розвитку саморегулювання медіа, в якій Україна бере участь у числі ще тридцяти країн. Наразі програма спрямовується на регулювання медіа, співрегулювання, на саморегулювання в контексті європейської інтеграції. Створюється можливість залучити більше гравців з держави, щоб не лише громадський сектор та медіа побачили як саморегулювання та інші інструменти розвиваються в європейських країнах. Важливо, щоб представники держави отримали певний досвід і побачили, яким чином інструменти з регулювання медіа працюють в інших країнах.

Фонд допомоги журналістам фінансує програму з ментальної підтримки журналістів, яку реалізує фундація «Суспільність».

Війна торкнулася всіх. Наразі редактори, журналісти, не мають можливості перепочити від пов’язаної з війною інформації, отже спостерігається вигорання, трапляється навіть, що люди йдуть з професії.

Спільно зі Спілкою журналістів Данії через фундацію «Суспільність» надаємо ментальну допомогу медійникам. Уже кілька редакцій отримали системну психологічну допомогу, також можуть її отримати й окремі журналісти індивідуально.