Наголос

Як ЗМІ збільшити шанси на отримання гранту

«Навіть якщо ви зробите все так, як належить, це не гарантує успіху і отримання того чи іншого гранту з першого разу. Адже в кожній ситуації якісь є індивідуальні особливості», – попереджає медіаексперт, консультант International Media Support по Україні Роман Кіфлюк.

Він радить пережити проблему і не зациклюватися на неприємному інциденті, а знову рухатися вперед.

– Репутація ЗМІ, дотримання журналістських стандартів – на це звертають увагу всі донори, – наголошує Роман.

Щоб довести, що ви доброчесні, тільки вашого запевнення про це буде недостатньо. І навіть у великих грантодавців немає можливості проводити ґрунтовний моніторинг, чи дотримуєтесь ви журналістських стандартів, чи ні. Тому вони користуються відомостями таких документів, як, наприклад, створена Інститутом масової інформації і Детектором медіа «Мапа рекомендованих медіа в Україні». Якщо раніше до цього переліку входили лише великі ЗМІ, то зараз до нього може увійти будь-яке медіа з України. Тому раджу звернутися до цих організацій, аби вони промоніторили роботу вашої редакції і щоб ви потрапили в цей список. Це буде дуже вагомий заділ на те, що ви можете отримати в майбутньому підтримку.

У складній нинішній ситуації в грантових заявках часто звучить запит на допомогу на зарплату, на поточне виживання. Водночас донори воліють дати кошти не просто на виживання, а на розвиток. Тому варто співпрацювати з великими організаціями, які добре відомі донорам, які вже добре себе зарекомендували і яким донори довіряють. Наприклад, практика показує, що донору замість того, щоб самому розподіляти кошти між невеликими редакціями, зручніше передати певну грантову суму таким потужним і популярним організаціям, як Національна спілка журналістів України, Інститут масової інформації, Львівський медіафорум та інші. Отже, маємо перелік найпопулярніших організацій, з якими можна співпрацювати в питаннях отримання грантів.

Отримати грант одноосібно значно складніше. Це – як у боксі: є різні вагові категорії, і якщо ти дуже сильний боксер в легкій ваговій категорії, тобі в силу об’єктивних причин дуже складно боротися з важковаговиками.

Дуже раджу брати участь в різних заходах, конференціях, тренінгах і в Україні, і, як би це не було складно для редакції, – за кордоном. Адже це дасть вам можливість неформального спілкування в кулуарах і дізнатися про гранти, які не були широко оголошені, познайомитися з потенційними грантодавцями особисто, отримати певний елемент довіри з їхнього боку. Отже участь у заходах – це не тільки нові знання, а ще й великий бонус в отриманні грантів.

Важливим при поданні заявки на грант є ваш попередній досвід роботи з грантодавцями. Новачок для донора – це багато невідомого і певний ризик, оскільки про заявника він має мало інформації. Тому він охочіше йде на невеликі суми грантів.