Наголос

У Львові журналістів запрошують на тренінг “Висвітлення сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом: що потрібно знати журналістам?”

Національна спілка журналістів України запрошує медійників і медійниць зі Львова та Львівської області до участі в одноденному тренінгу “Висвітлення сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом: що потрібно знати журналістам?” 

За дев’ять років війни Росії в Україні сексуальне насильство стало методом залякування місцевого населення, розправи з незгодними, ослаблення українського суспільства, тиску і шантажу. Тема сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), набула надзвичайної актуальності. Водночас більшість українських медіа або уникають складних і чутливих тем, або висвітлюють їх у неналежний спосіб. Проблеми, які переживають потерпілі, не представлені в медіа, що заважає соціальній інтеграції і поглиблює стигматизацію цих людей. 

Національна спілка журналістів України за підтримки Фонду доктора Деніса Муквеге розпочинає серію тренінгів для журналістів і журналісток із належного висвітлення сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). 

Під час навчання учасники дізнаються:

  • Чому тема сексуального насильства стає актуальною в умовах війни?
  • Які існують види СНПК?
  • Де шукати теми і спікерів?
  • Як розмовляти з потерпілими від сексуального насильства? 
  • Які етичні і правові аспекти повинні враховувати журналісти під час роботи з темою?
  • Які державні установи, міжнародні організації та громадські обʼєднання допомагають потерпілим від СНПК?
  • Чому журналістам, які спілкуються із потерпілими, потрібно дбати про власне ментальне здоров’я?

Перший одноденний тренінг відбудеться в середу, 15 листопада, у Львові. 

Спікерки:

  • Ліна Кущ – перша секретар Національної спілки журналістів України, співголова експертної групи Європейської федерації журналістів з питань гендерної рівності і різноманітності;
  • Людмила Гусейнова – правозахисниця, громадянська журналістка, колишня політична ув’язнена, директорка з комунікацій ГО СЕМА Україна, лауреатка Національної правозахисної премії;
  • Марта Змисла, координаторка лінії правової допомоги Асоціаці жінок-юристок України «ЮрФем», адвокатка.

Кожен учасник тренінгу отримає брошуру з основними інформаційними матеріалами і рекомендаціями з належного висвітлення тематики СНПК. Після проходження тренінгу учасники отримають сертифікати і доступ до менторської підтримки і під керівництвом досвідчених менторів – журналістів і правозахисників – підготують матеріали з теми СНПК. 

Кількість учасників обмежена! Реєстрація триває до 13 листопада 2023 року за посиланням:
https://forms.gle/AaScSadmN5USD3x28

Відібрані учасники отримають лист-підтвердження із зазначенням точного часу та місця проведення заходу.

Контакти для ваших запитань: 

Наталія Войтович, координаторка Центру журналістської солідарності у Львові.

Email: [email protected]

Телефон: +380 907 97 02