Новини спілки

Українці, особливо в умовах війни, повинні мати доступ до української преси!

При розгляді поштових тарифів на приймання і доставку українських газет на 2024 рік треба враховувати масові скарги, які надходять на гарячу лінію НСЖУ, звернення редакторів регіональних та локальних медіа, внесок друкованих ЗМІ в боротьбу з ворожою пропагандою.

На цьому наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко під час учорашнього засідання у Федерації профспілок України, участь у якому взяли представники ФПУ та генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський.

Під час засідання розгорнулася гостра дискусія щодо доцільності зміни підходу до формування тарифів «Укрпошти» на оформлення передплати та доставку передплатникам друкованих медіа, за яких зменшується державне регулювання цих тарифів. Обговорювали проєкт наказу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури про затвердження згаданих тарифів.

– У НСЖУ переконані, що під час війни недоцільно послаблювати державне регулювання тарифів, а сам розмір поштових послуг не повинен різко підвищуватися, – наголосив Сергій Томіленко.

Іншу позицію обіймає Ігор Смілянський, на переконання якого зміни в тарифікації – складова в його загальній стратегії «реформування» «Укрпошти». На закиди щодо масового звільнення листонош він відповів, що більшості з них було запропоновано перейти на повну ставку. За його словами, близько 90% відмовилися, бо хочуть отримувати низьку зарплату, аби мати субсидії й час для роботи в домашньому господарстві. На думку Ігоря Смілянського, для листонош це вигідніше.

Пан Смілянський наполягав на суто економічному підході до доставлення преси. Він переконував, що нова тарифікація буде прозорішою і зручнішою для самих видавців (із чим, до речі, самі видавці категорично не погоджуються). На його переконання, наявні проблеми із доставкою газет передплатникам зводяться до порушень і помилок на місцях.

У свою чергу, голова НСЖУ Сергій Томіленко наголосив на системності таких порушень і на тому, що доставка преси має характер державної і соціальної важливості, адже для багатьох людей газети є єдиним джерелом якісної перевіреної інформації.

– Не можна прирівнювати доставку преси до доставки мила або пиріжків! Українці, особливо в умовах війни, повинні мати доступ до української преси! – сказав Сергій Томіленко. – Справді, спостерігається світова тенденція до зменшення обсягу друкованих медіа. Але в Україні сьогодні вони часто є єдиним доступним засобом масової інформації та інструментом боротьби з ворожою пропагандою!

Сергій Томіленко зазначив, що журналістська спільнота готова до компромісів, але заплющувати очі на те збурення, яке викликало в редакторів, журналістів і читачів так зване «реформування» «Укрпошти», не можна. Про це свідчать і сотні (станом на зараз їх близько 800) звернень, які НСЖУ отримує на гарячу лінію з поштової доставки преси.

Від імені НСЖУ Сергій Томіленко закликав профспілки не давати згоди на проєкт наказу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, а «Укрпошту» – відреагувати на дані гарячої лінії. На це Ігор Смілянський з місця заявив, що «тариф буде тільки такий (який передбачено проєктом наказу, – Ред.) або ніякий» і наголошував, що «передплату не буде відкрито, якщо новий тариф не буде схвалено».

Сергій Томіленко вчергове закликав створити спільну комісію з представників зацікавлених сторін для вивчення шляхів виходу із ситуації. Тимчасом, оголосити передплату на 2024 рік за чинними тарифами.

На пропозицію голови Федерації профспілок України Григорія Осового остаточне рішення щодо підтримки проєкту наказу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури про затвердження тарифу на оформлення передплати та доставку передплатникам друкованих медіа перенесено на четвер, 14 вересня. При цьому НСЖУ звертається до керівництва «Укрпошти» з запитом про надання належного обґрунтування тарифу.