Наголос

Вільний обіг інформації не можна обмежувати жодним чином, навіть, під час війни

5 квітня 2023 р. у Львівському центрі журналістської солідарності відбулась зустріч з відомим мандрівником, письменником та блогером Орестом Зубом.

У зустрічі взяли участь журналісти місцевих медіа, викладачі та студенти факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Як нас сприймають у світі? Якою повинна бути роль журналістів у житті держави і порівняння з українськими реаліями? Як Захід реагує на фейки про нас і чи вміють вони їх розрізняти? Як світ сприймає Україну і Росію в контексті війни. Чи журналіст=пропагандист? Свобода слова, цензура і війна — як знайти золоту середину? Чи врятує брехня під час війни? Про це та багато іншого говорили учасники зустрічі з Орестом Зубом у прес-залі Львівської обласної організації НСЖУ.

Орест також є членом Національної спілки журналістів України. За освітою він фаховий юрист. Розпочинав свою професійну діяльність у Львівському представництві Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Однак чиновницька робота не виявилась занадто цікавою для молодого чоловіка: паперова рутина не сприяє розвитку особистості. Натомість добре знання англійської мови відкрило перед ним нові перспективи та можливості. Він почав мандрувати світом, розповідаючи про Україну, й відкриваючи українцям нові регіони.

Як зазначив Орест Зуб, до початку конфлікту з Росією світ практично нічого не знав про нашу країну. Після початку повномасштабного вторгнення росіян і героїчного опору українців загарбникам, світ по новому відкрив для себе нашу країну. Бо на Заході люблять такі історії про мужніх і відважних героїв. Окрім того, війна спричинила найбільше після другої світової глобальне переселення людей: близько 8 млн громадян України нині живуть за межами країни. Тепер вони стали сусідами мешканців усіх європейських країн, Канади та США. Й іноземцям цікаво, ким є ті їхні сьогоднішні сусіди.

На сьогоднішній день Орест Зуб відвідав 129 країн світу. Про свої мандрівки він розповідає у соціальних мережах та власному Ютуб-каналі, який має 55 тис. підписників. Також у нього понад 45 тисяч читачів своєї сторінки у Фейсбуці та 25 тисяч в Інстаграмі. З початком війни Росії проти України Орест створив англомовний канал у Ютубі, який вже має понад 14 тис. користувачів. Його головною метою є доведення правдивої інформації про ситуацію на українсько-російському фронті для іноземних глядачів.

Війна накладає певні обмеження і на роботу журналістів. З метою недопущення витоків важливої інформації військові часто ускладнюють виконання професійних обов’язків журналістами. Але “під шумок” часто засекречення інформації чиновниками відбувається незаконно і невмотивовано. Як підкреслив Орест Зуб, вільний обіг інформації не можна обмежувати жодним чином, навіть, під час війни. Бо в глобальному масштабі це суперечить свободі слова, демократії та розвитку громадянського суспільства.

Відповідаючи на запитання чи є підтримка його діяльності від української влади Орест зазначив, що ніхто й ніколи з українських чиновників не пропонував йому жодної інформаційної чи матеріально-технічної підтримки. Свою діяльність з пропаганди української справи у світі він провадить за власні кошти. Він також підкреслив, що російська пропаганда надзвичайно серйозно “промила” мізки іноземним громадянам і завдання українських журналістів максимально правдиво доводити інформацію про злочини російської армії в Україні до світу.

Андрій Болкун