Всеукраїнські новини

У Верховній Раді відмовилися надати інформацію про закордонні відрядження депутатів у 2023 році та не змогли показати документ, яким обмежено доступ журналістів до парламенту

У ВР повідомили, що документ, який “містив би запитувану інформацію” про відрядження, “в Апараті Верховної Ради не створюється”. Так само “не створено” і документ, яким закрили доступ журналістів до парламенту та обмежили висвітлення роботи народних депутатів.

У Верховній Раді відмовилися надати журналістам проєкту “Схеми” (Радіо Свобода) інформацію про закордонні відрядження всіх народних депутатів у 2023 році, пославшись на те, що документ, який “містив би запитувану інформацію, в Апараті ВР не створюється”.  

“Схеми” надіслали запит до парламенту з проханням надати копії документів, у тому числі, розпорядження спікера ВР Руслана Стефанчука щодо закордонних службових відряджень усіх народних депутатів, які вони здійснили протягом цього року. Враховуючи  великий обсяг даних журналісти навіть запропонували надати їм можливість персонально ознайомитися з документами.  

У відповідь на запит “Схем” в Апараті Верховнї Ради спочатку продовжили розгляд запиту на 20 днів – через необхідність зібрати значну кількість даних, але згодом поінформували, що документ, який “містив би запитувану інформацію, в Апараті Верховної Ради не створюється”. 

Крім того, повідомляють розслідувачі “Схем” у ВР не змогли показати документ, яким закрили доступ журналістів до парламенту та обмежили висвітлення роботи народних депутатів. У Раді пояснили це тим, що такий документ «не створений», а голова парламенту Руслан Стефанчук попросив більше часу, щоб «уточнити це питання».