Наголос

ПРОТОКОЛ спільного засідання журналістських організацій Волинської, Львівської та Рівненської областей

                                                           ПРОТОКОЛ

спільного засідання журналістських організацій Волинської, Львівської та

                                               Рівненської областей

15 березня 2019 року м. Львів

Присутні: М.Савчак-голова Волинської ОО НСЖУ, Д. Тарасюк-голова Рівненської ОО НСЖУ, Я.Климович-голова Львівської ОО НСЖУ

Члени секретаріатів-22 особи.

Запрошені-член правління НАУМ, член НСЖУ Валерій Горбець

Перед початком засідання присутні спілчани вшанували хвилиною мовчання пам’ять нашого колеги Олександра Бухтатого – головного консультанта Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, багаторічного секретаря НСЖУ, організатора військово –цивільного партнерства у сфері ЗМІ, особистості, якій вдалося відродити військову пресу, що стала потужною зброєю у боротьбі з російським окупантом,якого напередодні було вбито у Києві.

Головуючий запропонував порядок денний засідання із семи пунктів.

Голосували-ЗА  одноголосно

1).Про стан реформування друкованих ЗМІ та перспективи їх державної підтримки.( інформував В. Горбець).

Доповідач  презентував проект Державної програми підтримки друкованих ЗМІ, який буде внесено Держтелерадіо України у Кабінет Міністрів.

Зупинився на Викликах,що постали перед друкованою пресою після роздержавлення.

Перший: триває процес руйнації доставки видань , хоча по ціні він один з найдешевших у Європі. Головне завдання не дати зруйнувати «Укрпошті «цей процес. Навпаки,його потрібно удосконалювати та знаходити розумний компроміс.

                                                           -2-

Другий: Ціна газетного паперу. Україна не виробляє власного паперу. Це або російський або з країн північної Європи. У зв’язку із цим вартість друку газет зросла на 60%. Пропонується у програмі запропонувати,щоб держава закуповувала папір у державні резерви а потім по стабільних цінах реалізовувала редакціям. І,звичайно, відродження виробництва паперу в Україні.

Третій: Децентралізація. 67% українців живуть в ОТГ. Перспектива обєднання газет. Такий досвід є у багатьох країнах Європи. Потужні газетно  -видавничі доми мають перспективу у нарощуванні тиражів та фінансовому зміцненні.

Висновок- сьогодні у державі відсутня програма підтримки ЗМІ. Якщо її сьогодні не розробити і прийняти-означає втрату місцевої преси.

В обговоренні взяли участь: С.Сліпчик(редактор газети «Володимирський вісник», З.Суходуб-член секретаріату Львівської ОО НСЖУ, М.Іванців-редактор Буської газети»Воля народу», Н.Забокрицька-редактор Бродівської газети «Відродження»

ГОЛОСУВАЛИ: за підтримку проекту Державної підтримки друкованих ЗМІ, розробленого групою авторів на чолі із В.Горбцем та фахівцями

2). Про звернення до журналістських колективів Волинської,Львівської та Рівненської ОО НСЖУ щодо дотримання журналістських стандартів та недопущення розповсюдження у ЗМІ «чорнухи» проти кандидатів у президенти.

Михайло Савчак –запропонува текст звернення. (додається).

В обговоренні виступили: А.Болкун-головний редактор інтернет-сайту «Леополіс-нюз», Я.Фейло-вільний журналіст, Є.Дмитровський-факультет  

ГОЛОСУВАЛИ-ЗА підтримку звернення Одноголосно.

3).Ініціатива військово-цивільного   партнерства у сфері ЗМІ.

З інформацією виступив Д.Тарасюк. Таку співпрацю започаткував О.Бухтатий. Вже є досвід створення бригадних газет,які найбільше наближені до військових звернення до депутатів обласних рад,де розміщене командування «Захід» ,з метою затвердження обласних програм по підтримці військової преси.

                                                           -3-

Начальник прес-центру командування «Захід» полковник Анатолій Прошин, підкреслив,що з ліквідацією газети «Народна армія» ця проблема постала дуже гостро. Однак ,найефективнішими є бригадні газети. Вони найбільше наближені до воїна. Сьогодні видавати їх можна лише у партнерстві із цивільною пресою. Закликав удосконалити механізм такої співпраці.

В обговоренні виступили: Світлана Ляшко-член секретаріату Рівненської ОО НСЖУ,редактор газети, Андрій Данилець-редактор Жидачівської газети «Новий час».

Запропоновано доручити Д.Тарасюку підготувати звернення до органів влади трьох областей про фінансову підтримку друку бригадних газет.

Доручили Я.Климовичу підготувати звернення до Голови Держкомтелерадіо про встановлення Державної премії ім.Олександра Бухтатого у сфері військово-цивільноГО партнерства.

ГОЛОСУВАЛИ-ЗА одноголосно.

4).Інформація про стан справ та викликів у реформованих виданнях та шляхи їх подолання.

Голови обласних організацій поінформували про »життя» роздержавлених видань у регіонах. Місцева преса опинилась у не простій ситуації. Чимало колишніх засновників усунулись від обов’язків покладених на них Законом «Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ». Запропоновано,секретаріатам обласних організацій посилити роботу по допомозі редакціям газет у подоланні цих викликів.

5).Обговорення  принципів роботи передбачених у Статуті з претендентами на вилючення із НСЖУ за втрату зв’язку з організацією та не сплату членських внесків більше двох років.

Доля первинних журналістських організацій та їх функціонування у колишніх ЛОДТРК.

В обміні думками виступили Голови обласних організацій М.Савчак,Я.Климович,Д.Тарасюк. Позиція не змінна. Щодо порушників Статуту повинні застосовуватись норми, які регламентують роботу наших організацій. За останній час усі організації провели ревізії особових справ спілчан. Ті хто порушує статутні вимоги виключені із лав НСЖУ.

                                                           -4-

Щодо ситуації в первинках ОДТРК запропоновано витримати паузу до зміни керівництва НСТУ,яке згідно рішення Наглядової ради повинно відбутись 6 травня 2019 року.

ГОЛОСУВАЛИ-підтримати цю пропозицію ОДНОГОЛОСНО.

6).Пошук співпраці з «Укрпоштою» у розв’язанні поточних проблем ЗМІ.

Відбувся обмін думками членів секретаріатів щодо цієї проблеми. Позиція однозначна- сьогодні найголовніше не допустити знищення поштових відділень у селах, розвивати нові форми доставки періодики. Регіональні ЗМІ хочуть бути партнерами «Укрпошти». Ще раз наголошено,що ця тема повинна статити однією із ключових у Державній програмі підтримки місцевих друкованих ЗМІ.

            Голова Волинської ОО Н СЖУ                                   Михайло Савчак

            Голова Львівської ОО НСЖУ                          Ярослав Климович

            Голова Рівненської ОО НСЖУ                        Дмитро Тарасюк