Наголос

Львівська журналістська спільнота відзначила День захисників і захисниць України

Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України і Центр журналістської солідарності 14 жовтня вшанували пам’ять тих, хто загинули за незалежність України і подякували всім, хто захищали і захищають її кордони.

Захід розпочали зі спільного виконання Гімну України тамолитви.

Отець Степан у своїй промові зауважив, що українці завжди були змушені боронити свою землю. Однак вони ніколи не були самі – їхнім оберегом завжди була Божа Матір: «Вона допомагала запорізьким козакам, воїнам УПА, допомагає і сьогодні. Україна буде вільною!»

Участь у заході взяли і бійці за свободу України – заступникголови Львівського крайового братства ОУН-УПА Микола Петрущак і військовий журналіст Данило Іщенко. Голова ЛОО НСЖУ Ярослав Климович вручив їм Подяки «за відвагу, патріотизм та незламність духу».

– «Зброю ми здобували у ворогів і нею ворогів били. Це роблять українці і сьогодні. Ми не мали що їсти, не мали мобільного зв’язку – зв’язковими були жінки, дівчата і діти, – але ми йшли. Самодисципліна і самопожертва нас єднала. Сьогодні народ піднявся, як і в сорок четвертому, бо пам’ять заговорила. І ми переможемо», – зазначив Микола Петрущак.

 Вони думали, що захоплять нас за короткий час. Але ми завжди на сторожі своєї країни– зазначив Данило Іщенко, котрий перебуває на Львівщині на реабілітації. 

Свою книгу про діяльність воїнів УПА «І у кожного зброя була за плечима: оповідки про звитяги українських повстанців» подарував Миколі Петрущаку член НСЖУ Степан Лепех. 

Участь у заході взяли журналісти, громадські активісти, депутати.