Наголос

Представники ЮНЕСКО на зустрічі з активом НСЖУ у Львові пообіцяли підтримку українським журналістам

Із початком повномасштабного вторгнення росії українські журналісти зіткнулася із серйозними викликами: відсутність можливості на захоплених територіях доносити інформацію до читацької аудиторії, викрадення, втрата технічних засобів, брак, відсутність фінансових ресурсів тощо. Про це медійники говорили під час зустрічі з високими представниками штаб-квартири ЮНЕСКО та керівництва Національної спілки журналістів України, яка відбулася у Центрі журналістської солідарності НСЖУ 22 квітня у Львові. 

Як зазначив керівник відділу ЮНЕСКО з питань свободи вираження поглядів та безпеки журналістів Гільєрмо Канела, мета візиту – висловити підтримку журналістській спільноті України і більше дізнатися про її потреби:

«Ми приїхали сюди для того, щоб повчитися у вас. Вражає, наскільки українські журналісти віддані свої справі, незважаючи на те, що їх спіткало. Ми підтримуємо вас у цій солідарності і хочемо зрозуміти, що можемо зробити для вас, аби ви продовжували роботу».

Про виклики для журналістів розповіли головний редактор видання «Обрії Ізюмщини», секретар НСЖУ Костянтин Григоренко, журналіст газети «Новий день» Олег Батурін, котрий перебував у полоні окупантів, головний редактор газети «Новий день» із Херсонщини Анатолій Жупина, голова Львівської облорганізації НСЖУ Ярослав Климович, секретар НСЖУ Ольга Куліш та інші колеги.

За словами голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, сотні журналістів сьогодні у біді і потребують підтримки та асистування. Досить гостро стоїть питання безпеки, економічного розвитку та виживання галузі:

«Ми щодня отримуємо від колег десятки запитів, серед яких – засоби фізичного захисту, гуманітарна та оргпідтримка для тих, хто евакуювалися і хто перебуває на тимчасово окупованих територіях. Для української медіасфери – це глобальний виклик. Тому ми звертаємося до міжнародної спільноти з проханням запроваджувати програми економічної стабільності для всіх журналістів України. Ідеться, зокрема, про програми фінансування заробітних плат для журналістів, які би допомагали підтримати їхню професійну діяльність і дозволили залишатися в професії».

Представники ЮНЕСКО на зустрічі з активом НСЖУ у Львові пообіцяли  підтримку українським журналістам 1

Національна спілка журналістів України у партнерстві з ЮНЕСКО буде адмініструвати безкоштовну оренду 125 комплектів захисного обладнання для журналістів, які висвітлюють війну в Україні. Крім цього, ЮНЕСКО заявило про готовність забезпечити тренінгове навчання журналістів і всіляко надавати підтримку вільному розповсюдженню правдивої інформації про війну в Україні. 

У квітні  Національна спілка журналістів України за підтримки Міжнародної та Європейської федерації журналістів розгорнула мережу Центрів журналістської солідарності для допомоги працівникам медіа під час війни. Такі центри відкрито у Львові, Івано-Франківську та Чернівцях на базі обласних організацій НСЖУ. Центри допомагатимуть колегам облаштуватися на новому місці, інформуватимуть про вакансії в медіа, програми підтримки журналістів і редакцій.

Представники ЮНЕСКО на зустрічі з активом НСЖУ у Львові пообіцяли  підтримку українським журналістам 2

Більше про зустріч із представниками ЮНЕСКО, яка відбувалася у Львівській обласній організації НСЖУ, служба інформації НСЖУ повідомлятиме в наступних публікаціях.

Як звернутися за допомогою до Центру журналістської солідарності?

Заповнити анкету за посиланням: https://bit.ly/3JcQFhK

Написати на електронну адресу: [email protected]

Написати на гарячу лінію у будь-який месенджер за номером телефону +380681266674