Наголос

Центри журналістської солідарності допомагатимуть журналістам під час війни

Національна спілка журналістів України, за підтримки Міжнародної та Європейської федерації журналістів, запускає мережу центрів журналістської солідарності для допомоги працівникам медіа під час війни. Такі центри відкрито у Львові, Івано-Франківську та Чернівцях на базі обласних організацій НСЖУ. Центри допомагатимуть колегам облаштуватися на новому місці, інформуватимуть про вакансії в медіа, програми підтримки журналістів і редакцій. В екстрених випадках журналісти, які евакуювалися з територій бойових дій, отримуватимуть одноразову матеріальну допомогу. 

Звернутися за підтримкою до Центрів – особисто або дистанційно – зможуть українські та іноземні журналісти, які перебувають у зоні бойових дій, переїхали до будь-якої іншої області України або приїхали у відрядження до України. 

У центрах можна буде попрацювати, отримати доступ до Інтернету, провести зустріч чи онлайн-ефір, скористатися необхідною техніку та знайти потрібні контакти. Також передбачені тренінги й інші навчальні заходи для журналістів із різних регіонів. Працівникам медіа, які висвітлюють бойові дії, НСЖУ через центри журналістської солідарності надаватиме захисне екіпірування та аптечки першої медичної допомоги. 

Голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначає: “У ці важкі дні всі журналісти об’єднуються для взаємодопомоги. Наші міжнародні партнери не стоять осторонь проблем українських медіапрацівників та намагаються всіляко надати практичну допомогу. Центри журналістської солідарності – це бажання дієво допомагати колегам”.

Проект реалізується за підтримки Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів та в партнерстві з Незалежною медіа-профспілкою України. Ресурси для допомоги українським працівникам медіа надають міжнародні партнери – журналістські асоціації, медіакомпанії та інституції.

Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ентоні Беланжеркоментує: «Міжнародна солідарність з журналістами, які перебувають під обстрілами в Україні, є надзвичайно важливою для того, щоб вони могли розповідати правду про руйнівні наслідки російського вторгнення. Журналісти знаходяться на передовій у викритті реальних наслідків для людства цієї варварської війни проти Україна. МФЖ пишається тим, що має можливість співпрацювати з НСЖУ у створенні життєво важливих центрів для практичного забезпечення солідарності з журналістами – від безпеки  до професійної підтримки».

Як звернутися за допомогою до центру журналістської солідарності?

Заповнити анкету за посиланням: https://bit.ly/3JcQFhK

Написати на електронну адресу: [email protected]

Написати на гарячу лінію у будь-який месенджер за номером телефону +380681266674

Координаторами центрів є авторитетні українські медіадіячі, а саме Богдана Стельмах (Львівський центр), Вікторія Плахта (Івано-Франківськ) та Володимир Бобер (Чернівці).